Volby v Turecku vyhrála konzervativní AKP, důvod k oslavám ale nemá

Turecké volby

Turecké volby Zdroj: CTK

Turecká vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ve volbách poprvé za třináct let nezískala potřebnou většinu. Pro Turky to znamená posun od autokracie k pluralismu.

Podle předběžných výsledků získala AKP 40,8 procent hlasů, což je méně než polovina křesel v parlamentu. Hlavní opoziční strana sociálních demokratů se může pochlubit 24 procenty a ultrapravicová Strana národní akce má 17 procent. Do sněmovny poprvé v historii země zamíří levicová Demokratická strana lidu (HDP), která se dostala důvěru 11,6 procenta voličů, zejména Kurdů.

„Diskuse o posílení prezidentského úřadu a dikrátorství jsou u konce,“ prohlásil jeden z lídrů HDP Selahattin Demirtas. „Výsledek voleb je vítězstvím pro ty, kdo chtějí nové pluraritní a občanské zřízení.“

Naproti tomu premiér a předseda nejsilnější strany Ahmet Davutoglu ve svém povolebním proslovu zdůraznil: „Každému musí být jasné, že vítězem a šampiónem voleb je AKP. Nikdo by se neměl snažit dělat ze sebe vítěze voleb, když je nevyhrál.“

Rozčarování v AKP: nejslabší výsledek od roku 2001

Zatímco davy příznivců HDP slavili v ulicích, AKP má spíše důvod k rozčarování. Byl to nejslabší výsledek v historii strany, kterou založil v roce 2001 nynější prezident Recep Tayyip Erdogan a která oslovuje hlavně konzervativní voliče. AKP bude muset poprvé hledat koaličního partnera a není vyloučeno, že se vlády chopí koalice dosud opozičních stran. Žádná z nich dosud ani nenaznačila, že by byla ochotna spojit se s AKP.

„Věřím, že výsledek voleb, který žádné straně neumožňuje vytvořit jednobarevnou vládu, bude každou z nich vyhodnocen zdravě a realisticky,“ řekl Erdogan. Své rivaly vyzval k tomu, aby „zachovali atmosféru stability“.

Premiér má na sestavení nové vlády 45 dní, v případě nezdaru budou vyhlášeny předčasné volby. V každém případě jsou tyto volby pro Turecko přelomové. Erdoganův záměr posílit prezidentské pravomovci se bez většiny v parlamentu nedá prosadit a místo vlády silné ruky přichází období hledání kompromisu.

Trhy reagují nedůvěrou
Po zveřejnění výsledků voleb prudce klesl kurz turecké liry a ceny akcií. Vůči dolaru měna oslabila o 2,8 procenta, téměř na historické minimum. Akcie se včera propadly o více než osm procent, hlavní index istanbulské burzy včera ztrácel 6,2 procenta. Výnosy z desetiletých bondů pak poklesly o téměř deset procent. Centrální banka zareagovala snížením úrokové sazby u vkladů zahraničních měn.