Zakázka snů. Americká armáda po 30 letech vymění pistole

Americký voják střílí z pistole M9

Americký voják střílí z pistole M9 Zdroj: Volne dilo, Senior Airman Brittany Bateman; Flickr.com

Pistole Beretta M9
Pistole Beretta APX
Pistole M&P od firmy Smith & Wesson
3
Fotogalerie
Americká armáda plánuje nakoupit nové pistole, které kompletně nahradí dnes již zastaralý model Beretta M9 pocházející ještě z dob studené války. Gigantický tendr za 580 milionů dolarů láká významné hráče z celé branže, Česká zbrojovka se jej ale podle zjištění E15.cz nezúčastní. Zájemci o lukrativní obchod musí splnit dlouhý seznam požadavků.

Američané podle zahraničních médií hledají snadno ovladatelnou ruční zbraň s vysokým účinkem. Má mít mimo jiné nastavitelnou rukojeť, která se jednoduše uzpůsobí velikosti ruky střelce, noční mířidla, drážky pro taktické doplňky jako infračervený zaměřovač nebo možnost instalace tlumiče. Důležitým faktorem pro úspěch v soutěži bude i nabízená munice, přičemž výběr optimálního druhu armáda nechává na účastnících tendru.

Uzávěrka nabídek bude příští rok 28. ledna. Firmy mohou přihlásit dva modely, každý z nich musí mít ráži .40 nebo .45. Armádní představitelé následně vyberou tři finalisty, jejichž zbraně podrobí detailnímu testování včetně praktických zkoušek u vojáků. Do užívání půjdou první pistole v roce 2019.

Uherskobrodský výrobce navzdory prvotnímu zájmu do boje o atraktivní zakázku nepůjde. „Česká zbrojovka se do tendru přihlásila a zúčastnila se několika kol jednání, na kterých byly upřesňovány podmínky a představy zákazníka. Po získání informací o požadavcích a podmínkách jsme se rozhodli v účasti v tomto tendru nepokračovat,“ vysvětlil pro E15.cz obchodní ředitel podniku Ladislav Britaňák. Důvody firma neuvedla.

Horcí favorité

Americká armáda jména adeptů nemůže prozradit. Mezi horké favority však podle spekulací médií patří americká společnost Smith & Wesson s pistolí M&P, kterou již používá řada policejních útvarů v Spojených státech.

Do výběrového řízení se údajně hlásí i dodavatel dosluhujícího typu M9, italská firma Beretta, se svojí nově vyvinutou pistolí APX. Dalším kandidátem je i švýcarsko-německá firma SIG Sauer, jejíž zbraně v USA také využívají některé bezpečnostní síly. Soutěže se naopak kromě České zbrojovky údajně nezúčastní americký Ruger.

Rozsah zakázky je skutečně mimořádný. Podle finanční společnosti Motley Fool je hodnota kontraktu jeden a půl krát větší, než činí roční prodeje některých výrobců ručních zbraní. Server Military.com připomíná, že ve hře jsou nejen stamiliony dolarů od armády, ale i neocenitelná reference, která může otevřít dveře k dalším ozbrojeným složkám a zvýší popularitu vítězné pistole i na civilním trhu se střelnými zbraněmi.

Současná Beretta M9, která je ve výzbroji americké armády od roku 1985, má ráži 9 mm. Čtvrtina vojáků se zkušenostmi s Afghánistánu a Iráku by si však podle staršího průzkumu přála od své pistole lepší schopnost zastavit nepřítele. Kritici poukazují i na velkou rukojeť dosluhující „emdevítky“, nevhodnou pro střelce s menšíma rukama. Problémem je také nekompatibilita s moderními doplňky.