Zaorálek: Nevíme, kde pohřešovaní Češi jsou. Nikdo nás nekontaktoval

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Kvůli pěti Čechům, kteří zmizeli v Libanonu, dosud stát nikdo nekontaktoval. Po jednání krizového štábu to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj není jisté, jestli jsou Češi ještě v Libanonu. Ministr zároveň varoval, že počet případů pohřešování Čechů v cizině může růst. Rizika ve světě jsou podle něj větší než kdy dřív.

Pětice Čechů se pohřešuje od sobotního rána. „Nikdo nás nekontaktoval, ani nemáme žádné informace o jejich pohybu nebo o tom, kde se v této chvíli nacházejí,“ oznámil Zaorálek. Dodal, že s jistotou neví ani to, že pohřešovaní Češi nepřekročili hranice země. Informace o pátrací akci má ministerstvo od libanonských partnerů.

Ministr odmítl zveřejnit identitu pohřešovaných, aby neohrozil jejich bezpečnost. „Jakákoliv informace, kterou bych mohl poskytnou nebo rozvíjet nějakou spekulaci, tak by mohla ohrozit jejich bezpečnost,“ vysvětlil Zaorálek. Únos podle něj není jedinou variantou, která se vyšetřuje.

Jde o únos, napsal Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přitom dnes zmizení pětice právě za únos označil. „Únos Čechů v Libanonu je určitě vážná věc. Ti, kteří by jim měli pomoci, dělají maximum. Ti, kteří o tom mluví, by měli sdělovat minimum. V opačném případě dosáhnou jediného: ohrozí výsledek akce,“ reagoval na Twitteru na zpravodajství o případu.

Zaorálek varuje, aby lidé v zahraničí byli obezřetní

Zaorálek v souvislosti s tímto případem dnes varoval české občany, kteří v létě míří do zahraničí, aby zvláště v rizikovějších oblastech byli obezřetní. „Je jednoznačné, že (svět) je nyní nebezpečnější, než byl. Že ta rizika jsou větší než kdykoli dříve,“ upozornil ministr.

Ti, kdo míří do rizikovějších oblastí, mají podle něj dobře cestu zvážit a sehnat si dostatek informací. „Mám nepříjemný pocit, že množství těch případů (pohřešování Čechů v cizině) může růst,“ uvedl Zaorálek. Mnozí Češi mají podle něj pocit, že se jim nemůže nic stát, což označil za iluzi. „Ukazuje se, že i pro naše občany dnes je situace mnohdy komplikovaná a nebezpečná a že nejsme žádnou výjimkou,“ poznamenal.

Vesnice Kafraiya, kde pohřešované Čechy viděli naposledyVesnice Kafraiya, kde pohřešované Čechy viděli naposledy | Repro E15Vesnice Kafraiya, kde pohřešované Čechy viděli naposledy

Spojitost s Alím Fajádem?

Kvůli zmizení Čechů v Libanonu se dnes večer sejde Výbor pro zpravodajskou činnost, stálý orgán Bezpečnostní rady státu, na němž bude Zaorálek o dnešním jednání krizového štábu informovat premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Samotný krizový štáb se znovu sejde v pátek.

Libanonská policie nalezla taxi pohřešovaných a jejich osobní věci v údolí Bikáa u syrských hranic. Podle libanonského tisku a vyšetřovatelů byli nejspíš uneseni a případ dávají do souvislosti s Alím Fajádem, který byl loni v dubnu spolu se dvěma muži v Praze zatčen a čeká, zda bude vyhoštěn do USA.

Dva novináři, tlumočník, advokát a člen bezpečnostních složek

Českou skupinu tvořili dva novináři z regionální televize, kteří do Libanonu údajně jeli točit reportáž o uprchlících na libanonsko-syrské hranici, tlumočník a Fajádův advokát, který podle jeho právní kanceláře navštívil Libanon kvůli případu svého klienta. Pátý zmizelý Čech je podle libanonských médií vysoce postavený bezpečnostní činitel. Podle českého tisku muž v minulosti sloužil jako armádní zpravodajec a má zkušenosti z Afghánistánu. Do Libanonu ale podle advokátní kanceláře cestoval jako bezpečnostní poradce skupiny.

Spolu s nimi zmizel i Saíb Munír Taán, bratr Fajáda, který byl v Česku zadržen kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Kvůli tomuto spojení libanonská média tvrdí, že cílem únosu může být snaha získat svobodu pro Fajáda. Jeho právník i zástupci rodiny to ale odmítli.