Zdraží ouzo i musaka. Řecko od pondělí zvyšuje DPH

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

V krizí zmítaném Řecku začne od pondělí platit výrazné zvýšení daně z přidané hodnoty. Sazby DPH vzrostou u řady zboží a služeb z dosavadních 13 na 23 procent. Zvýšení, které před pár dny schválil řecký parlament, je jedním z předpokladů zahájení jednání s věřiteli země o novém záchranném programu, napsala agentura DPA.

Řecký tisk dnes přinesl seznamy zboží a služeb, na které se bude vztahovat zvýšená sazba DPH. Platit bude například ve všech barech a tavernách u podávaných jídel a nápojů. „Naše ouzo a musaka budou od pondělka, bohužel, dražší,“ řekl dnes Kostas Sarafis, číšník v taverně Zorbas pod aténskou Akropolí.

Sazba 23 procent se bude napříště vztahovat i na všechny zpracované potraviny. Bude tedy platit například pro čerstvé nebo hluboce mražené maso, ryby, kávu, čaj nebo šťávy. Stejně tak podraží vejce, cukr, kakao, rýže, mouka a mléčné výrobky jako zmrzlina a jogurt; dražší budou i hnojiva, kondomy nebo toaletní papír.

800 milionů eur do konce roku

Podle odhadů finančních listů přinese zvýšená DPH státu jen do konce letošního roku dodatečných 800 milionů eur (21,6 miliardy korun).

výšení sazby DPH je součástí prvního balíku úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc žádá eurozóna a kterou schválil řecký parlament v noci na čtvrtek. Atény si schválením reforem otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur. První z řady reforem se kromě DPH týkají penzí a řízení řeckého statistického úřadu.

Průzkum: Téměř polovina Němců je pro odchod Řecka z eurozóny
Více než polovina Němců se domnívá, že plánovaný záchranný program pro Řecko je špatný. A téměř polovina by upřednostnila, kdyby zadlužené Řecko vystoupilo z eurozóny. Vyplývá to podle internetových stránek listu Die Welt z průzkumu agentury YouGov.
Německý parlament v pátek spolkové vládě schválil další jednání o podrobnostech nového tříletého záchranného programu pro Řecko. Na finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun) se Atény s eurozónou předběžně dohodly v pondělí.
Plán na záchranu Řecka podle průzkumu, kterého se zúčastnilo téměř 1400 lidí, považuje za špatný 56 procent Němců. Odchod Řecka z eurozóny by rádo vidělo 48 procent respondentů, zatímco pro jeho setrvání v měnové unii se jasně vyslovila pouze třetina, píše Die Welt.

Řecko poválečné