Obchodování s bitcoiny je proti islámu, tvrdí nejvyšší egyptský duchovní

bitcoin

bitcoin Zdroj: Profimedia.cz

Nejvyšší duchovní Egypta podpořil zákaz obchodování s virtuální měnou bitcoin, který v Egyptě platí od minulého měsíce. Velký muftí Šaukí Ibráhím Allám řekl, že digitální měna je spojená s rizikem podvodů a její používání je v rozporu s islámem.

Velký muftí uvedl, že nebezpečí digitální měny spočívá v tom, že trh s ní zůstává převážně neregulovaný. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. "Islámské právo šaría bitcoin zakazuje, jelikož poškozuje jednotlivce, skupiny," uvedl. S bitcoinem je podle něj spojeno riziko zpronevěry, nízké úrovně znalostí a podvodů.

Poradce velkého muftího pak v rozhovoru s deníkem Egypt Today uvedl, že měna byla "přímo použita k financování teroristů."

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Na začátku loňského roku se bitcoin prodával za méně než tisíc dolarů, do poloviny prosince ale cena vystoupila nad 19 tisíc dolarů. Vývoj nicméně provázejí značné cenové výkyvy, v prosinci hodnota bitcoinu během jediného týdne spadla asi o 25 procent, což vyvolává obavy. Aktuálně se cena pohybuje kolem 13 900 dolarů (více než 294 tisíc korun).

V prosinci byla v New Yorku jedna žena obviněna pro podezření z financování teroristického organizace Islámský stát (IS) prostřednictvím bitcoinů a dalších kryptoměn.