Podvodné stránky nabádají investovat do kryptoměny Telegramu

Komunikační aplikace Telegram

Komunikační aplikace Telegram Zdroj: profimedia.cz

Kyberbezpečnostní firma Kaspersky Lab odhalila velké množství falešných internetových stránek, které vypadají jako investiční stránky vytvořené za účelem primární nabídky mincí (ICO) komunikační služby Telegram. Kyberzločinci uživatelům prodávají tokeny nové kryptoměny patřící Telegramu nazvané Gram. Prostřednictvím jediné stránky se podvodníkům podařilo z investorů vylákat minimálně 35 tisíc dolarů (715 tisíc korun).

Ke konci loňského roku Telegram spustil ICO na financování blockchainové platformy založené na své vlastní technologii TON s cílem překonat miliardu vybraných dolarů, a stanovit tak rekord v historii ICO. Již zpočátku bylo zřejmé, že hranice dosáhnou. Ke konci března společnost získala 1,7 miliardy dolarů.

Kyberzločinci, patřící pravděpodobně k jedné skupině, využili enormního zájmu investorů a vytvořili přesvědčivé stránky slibující zisk z nové měny Gram. Za nákup tokenů investoři platí jinými kryptoměnami jako jsou bitcoin, ethereum, litecoin, dash nebo bitcoin dash.

Podvodníci navíc pro každou transakci vygenerují unikátní online peněženku, používají zabezpečené spojení a po uživatelích vyžadují registraci. I přes varování Telegramu i dalších subjektů stále přibývají noví investoři, které podvodníci okrádají o velké sumy peněz, píše server Secure List, který provozuje Kaspersky Lab. 

„Investice do projektů ICO jsou velmi rizikové samy o sobě. Většina lidí navíc tomuto způsobu investování moc nerozumí, a tak chytře vytvořeným podvodným webům snadno uvěří,” uvedl Petr Kuboš, regionální obchodní manažer pro východní Evropu ve společnosti Kaspersky Lab. Upozorňuje, že je vždy nutné ověřit si pravost stránek u dané společnosti. Pokud investoři neví, komu své peníze posílají, mohou o ně přijít.

Jen od počátku letošního roku firmy vydáním kryptoměn získaly podle dat portálu coinschedule.com celkem přes pět miliard dolarů, tedy takřka o třetinu více než za celý rok 2017. Velká část získaných peněz ale podle odborníků nenávratně skončí v kapsách anonymních vydavatelů kryptomincí, kterých je nyní na trzích rekordní počet.

„S vlnou popularity vyvolanou kryptoměnovou revolucí se z emisí mincí stalo pro neznalé lidi něco jako magické: oslíčku, otřes se. Vydat mince je cool, lidé na to slyší a jsou ochotni platit. Nevylučuji, že některé ze současných emisí jsou poctivými projekty, ale většinou jde o nesmysly či přímo podvody,“ soudí český programátor a propagátor myšlenky anarchokapitalismu Urza.

„Zainteresovaná odborná komunita nedává devadesáti procentům kryptoměnových projektů větší šance na dlouhodobější úspěch,“ dodává i expert na digitální měny Paralelní Polis Karel Fillner.

Více o propadlišti kryptoměn čtěte zde >>>