Wall Street maluje anděla na zeď. Trhy vytěsnily inflaci i recesi a prožívají nirvánu

Index strachu VIX měřící neurózu v řadách burziánů je aktuálně nejnižší za zhruba půldruhého roku.

Index strachu VIX měřící neurózu v řadách burziánů je aktuálně nejnižší za zhruba půldruhého roku. Zdroj: E15 (Midjourney)

Graf Vývoj indexu strachu VIX
2
Fotogalerie

Píše se říjen roku 2021 a akcie na Wall Street ukazují suverénní historické maximum. Pandemie zvolna mizí, geopolitická rizika ještě nejsou hmatatelná a finanční trhy prožívají svou malou nirvánu. Právě na tento okamžik aktuálně odkazuje takzvaný index strachu VIX měřící neurózu v řadách burziánů. Ta je aktuálně nejnižší za zhruba půldruhého roku, když část investorů přestala vnímat inflaci jako relevantní hrozbu. Poslední léta ovšem ukázala, že právě vysoká sebejistota trhu spolehlivě fungovala jako prodejní signál. 

„Inflační problém přetrvává zejména ve zpětném zrcátku, a to jenom pokud trváme na sledování posledního roku. Ti, co pozorují současná tempa růstu cen, jsou mnohem klidnější,“ zdůrazňuje ekonom Natlandu Petr Bartoň s tím, že vůči akciím jsou momentálně extrémně šetrné i hlavní centrální banky světa.

„Centrální banky ukazují ještě větší ochotu pumpovat likviditu do finančních trhů než za finanční bouře v roce 2008,“ uvádí Bartoň. Stoický klid na Wall Street přitom panuje v okamžiku, kdy má index S&P 500 za sebou od kulminace bankovní krize bezmála osmiprocentní růst a americký trh je tak momentálně nejvýše od loňského srpna. 

„Po turbulentním březnu, kdy se investoři báli problémů v bankovním sektoru, se dostáváme do druhého extrému, kdy to vypadá na zanedbávání velké části rizik,“ upozorňuje na přivírání očí investorů před potenciálními hrozbami analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Investoři jsou podle něho momentálně nastaveni na šťastné konce všech doposud klíčových burzovních proměnných. „Akcie přitom začaly výsledkovou sezonu na poměrně vysokých valuacích, které v případě zklamání z firemních čísel mohou přinést o to větší korekci na cenách,“ dodává Vlk. 

Jak uvádějí statistiky TradingEconomics, poslední údaj o americké inflaci z letošního března devátý měsíc po sobě klesl a trhy tak začaly sázet na to, že americký Fed nebude nucen krotit ceny dalším zvyšováním úrokových sazeb, které se navíc v březnu ukázalo jako extrémně rizikové pro stabilitu bankovního sektoru.

S tím oslabila i hrozba recese živená doposud především právě obavami z masivního utažení měnových podmínek v boji s inflací. „Riziko recese přece jen ustoupilo, ale zdaleka to není vyloučená věc, jak by se zdálo z pohledu na akciové trhy,“ varuje Vlk. Na podzim roku 2021 byla Wall Street při stejné úrovni indexu VIX ještě o bezmála deset procent výše, krátce poté se trh v souvislosti s eskalací ukrajinského konfliktu o více než pětinu propadl. 

„Předstihové“ signály opětovného návratu skepse se přitom množí. „Obavy vzbuzuje vysoká volatilita na vládních dluhopisech, která často funguje jako předzvěst turbulencí na akciích,“ připomíná ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Katalyzátorem špatné nálady se mohou stát byznysová klopýtnutí firem z Wall Street v rámci výsledkové sezony.

„Vzhledem k našponovaným valuacím budou burzy přehnaně reagovat na negativní překvapení, zatímco pozitivní zprávy nebudou odměněny tak markantně,“ podtrhl saturovanou náladu trhu Pfeiler. 

Z obdobných rozpoložení neměly přitom obvykle trhy tendenci dále růst. „Od začátku roku 2022 platilo, že pokud se VIX dostal k 19 bodům, následoval propad na akciích. Přesně v takové situaci jsme právě teď,“ varuje ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek. Před pandemií se index VIX pohyboval ještě o něco níže než v současnosti, na rozdíl od aktuálních hodnot kolem šestnácti bodů ležel benchmark stresu ještě o čtyři body níže.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!