Akcie jsou na předkrizové úrovni. Ale ne ty pražské

pražská burza

pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Americké akciové indexy šplhají na postkrizová maxima, daří se i evropským trhům. Pražská burza však nadále zaostává a indexu PX se nedaří vrátit se na předkrizové hodnoty. Pražský akciový trh dlouhodobě trápí nedostatek atraktivních společností a převaha dividendových titulů. Srovnání se zahraničními indexy je proto složitější.

„Nízký počet obchodovaných firem na pražské burze a především nízký počet těch velkých znamená, že téměř devadesát procent váhy indexu PX je soustředěno do pouhých pěti titulů: „ČEZ, KB, Erste, Telefónica a VIG,“ vypočítává Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Vývoj indexu PX tak závisí na osudu těchto pěti firem.

„Dvě velké váhy, ČEZ a Telefónica, stagnují a obě firmy dohromady přidaly indexu PX letos jen necelé procento,“ dodává Hatlapatka. Letošní růst indexu PX o 7,3 procenta tak musejí táhnout finanční tituly Erste a Komerční banka, které se vezou na celosvětové rallye bankovních titulů a které do indexu přidaly devět procent. Výkon pražského indexu je ovlivněn skutečností, že „velká pětka“ je s průměrným výnosem pět procent poměrně dividendová. A dividendové tituly nemají příliš prostoru k růstu.

indexyindexy | reuters

„Vzhledem k tomu, že PX je cenový index, který nereflektuje vyplacené dividendy, je i toto nevýhodou při porovnávání s jinými indexy,“ dodal Hatlapatka. Petr Žabža z Patrie uznává, že pražskému parketu růstový titul chybí. „Celkovou výkonnost po započtení dividend ovlivní jen minimálně,“ upozorňuje Žabža, který růst amerických indexů přisuzuje především růstu akcií společnosti Apple, že je nutné brát v úvahu i vyplácené dividendy.

Newyorské akciové indexy se minulý týden dostaly na hodnoty, kde nebyly od června 2008, Index S&P 500 je na 1400 bodech. Na jaře roku 2008 se pražský index PX pohyboval mezi 1400 a 1500 body, včera se ale obchodoval v okolí 994 bodů. Při srovnání s vývojem indexu Dow Jones za poslední čtyři roky PX prohrává. Dow Jones za posledních 48 měsíců posílil o 9,36 procenta, zatímco PX přišel o 34,6 procenta.

Indexu PX se nedaří ani návrat na hodnoty, kde se obchodoval před globálním srpnovým výprodejem akcií. V polovině loňského léta se pohyboval na úrovni 1150 až 1200 bodů. Německý index DAX se tehdy obchodoval v rozmezí 7100 až 7200 bodů, kam se již vrátil, když včerejší obchodování otevřel na 7143 bodů. Za šest měsíců posílil index DAX o 32 procent, zatímco PX jen o 9,57 procenta.