Akcie znovu klesly, paniku investorů neuklidnil ani růst pracovních míst v USA

Koronavirus se dostal i do USA

Koronavirus se dostal i do USA Zdroj: reuters

Šíření nákazy COVID-19 v Itálii (4.3.2020)
Šíření nákazy COVID-19 v Itálii (4.3.2020)
Vylidněné náměstí svatého Marka v Benátkách (4. 3. 2020)
Strach z nového koronaviru vylidnil veřejnou dopravu v Benátkách (4. 3. 2020)
Strach z nového koronaviru vylidnil jindy rušné kanály v Benátkách (4. 3. 2020)
10
Fotogalerie

Kvůli obavám z negativních hospodářských důsledků nového typu koronaviru se evropské akcie propadly na téměř sedmiměsíční minimum. O něco málo lépe zakončily obchodování ty americké. V závěru seance mohutně posilovaly.

Panevropský akciový index STOXX 600 klesl o 3,67 procenta na 366,8 bodu. Uzavřel tak na nejnižší úrovni od poloviny loňského srpna, napsala agentura Reuters. Americký index Dow Jones ale odepsal 0,97 procenta, širší S&P 500 se propadl ještě o necelý procentní bod níže. Index technologických akcií odepsal neceký dvě procenta.

 Za celý týden se ale Dow Jones podle agentury Reuters zvýšil o 1,7 procenta, S&P o 0,55 procenta a Nasdaq o 0,06 procenta. Všechny tři indexy tak zakončily týden se zisky poprvé za poslední tří týdny, přičemž index Dow Jones vykázal nejvyšší procentní zisk za uplynulé čtyři týdny.

"Problém, který lidé v podobných situacích mají, je skutečnost, že je velmi obtížné poznat, kdy se trh dostane na své dno," uvedl analytik Craig Erlam ze společnosti OANDA. "Nejhorší ještě není za námi, protože se zdá, že v mnoha zemích se nacházíme v počáteční fázi šíření viru. Když vidíme politiky přicházet se stimulačními opatřeními, naznačuje to, že se i oni domnívají, že mohou vzniknout významné škody," dodal.

Investory v USA přliš neutěšila ani překvapivě dobrá únorová statistika tamního trhu práce, která byla zveřejněna odpoledna. Americká ekonomika podle ní  vytvořila asi 273 tisíc pracovních míst, což je mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti navíc klesla na 3,5 z lednových 3,6 procenta. Vrátila se tak na nejnižší úroveň za půl století.

K poklesu akciového trhu velkou měrou přispěly v Evropě kromě ropných a plynárenských rovněž finanční společnosti, například německé firmy Deutsche Bank a Commerzbank.

Výrazný pokles zaznamenaly akcie evropského výrobce letecké techniky Airbus, který v únoru nezískal žádnou novou objednávku na letadla.

Novým typem koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19, se již po celém světě nakazilo přes 100 tisíc lidí. Počet případů v posledních dnech roste především v Íránu a Jižní Koreji, aspoň jeden potvrzený případ nákazy už ale ohlásila také většina evropských zemí.