Německá ekonomika vážně trpí koronavirem, hlavně bavorská

Koronavirus v Německu

Koronavirus v Německu Zdroj: Reuters

Koronavirus v Německu
Šíření koronaviru v Německu
Šíření koronaviru v Německu
Koronavirus v Německu
Koronavirus v Německu
8
Fotogalerie

Koronavirus vážně zasáhl i německou ekonomiku. Od počátku roku se prudce snížil především obchod s nejhůře zasaženou Čínou. Provincie Chu-Pej a město Wu-chan, kde epidemie začala, je dokonce logistickým centrem řady německých firem, základním táborem pro působení v Číně. Prvními případy lidí s koronavirem v Německu byli právě zaměstnanci, kteří se vrátili z pobytu a školení ve Wu-Chanu.

Nejvíce nová nemoc ovlivnila dodávky automobilových dílů, počítačových displejů a módního oblečení, které se v Číně vyrábějí. Prodej aut v Číně klesl v lednu o 92 procent, což je pro německé automobilky velmi nepříjemné. Podle údajů německé zemské banky LBBW je například celkový odbyt Volkswagenu v Číně tvořen ze 40 procent a BMW ze 30 procent. Vyrábějí se tu nejen auta pro domácí čínský trh, ale i důležité součástky, které se do aut montují v Německu. Strategická je hlavně výroba baterií pro elektromobily, na něž vsadila většina německých automobilek jako na auta budoucnosti. Zpomalení dodávek z Číny bude mít na hospodaření automobilek velký vliv. Němci se bojí i dopadů italské epidemie koronaviru, protože zasažený průmyslový sever země je významným obchodním partnerem Německa.

Není proto divu, že na vývoj v posledních týdnech zareagovali i politici. Bavorský premiér Markus Söder z CSU vyzval vládu, aby připravila balíček na podporu ekonomiky zasažené koronavirem. „Musíme přemýšlet o balíčku na podporu růstu,“ řekl Söder v mnichovském tisku. „Je potřeba vyrovnat krátkodobý propad a stabilizovat ekonomickou konjunkturu,“ dodal Söder, jehož strana je součástí vládní koalice v Berlíně. Bavorský ministerský předseda navrhuje dvě opatření: snížení cen energií a daní pro podnikatele. Ale také přímé investice vlády.

Ministr financí Olaf Scholz (SPD) není zásadně proti, naopak ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU) se k Söderově výzvě staví rezervovaně, podle něho není třeba šířit planý poplach. Chce nejprve mít na stole tvrdá fakta a teprve potom jednat, situaci ale nepodceňuje a považuje ji za vážnou. „Je načase, abychom na ministerstvu vytvořili krizový štáb,“ řekl ministr. Jiný názor má opoziční FDP, která v souladu se Söderem vyzvala vládu, aby okamžitě připravila antikrizový balíček.

Ekonomičtí analytici po prvních dvou měsících roku přepočítávají své roční odhady růstu, podle nich není vyloučeno, že pokračování epidemie srazí světovou ekonomiku o půl až procento dolů. Podobné vyhlídky má i Evropa a Německo. V pohotovosti je i Evropská centrální banka. Její šéfka Christine Lagardeová potvrdila, že banka má připravena jasná a přiměřená opatření na podporu růstu, pokud to bude situace vyžadovat.