V Česku kvůli koronaviru dochází dezinfekce, celníci jí chtějí vyrábět ze zabaveného lihu

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. V hlavním městě začali zdravotníci odebírat vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru v domovech lidí, které k testu určila krajská hygienická stanice. Vyjíždí k nim sestra či lékař v odběrové sanitce.

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. V hlavním městě začali zdravotníci odebírat vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru v domovech lidí, které k testu určila krajská hygienická stanice. Vyjíždí k nim sestra či lékař v odběrové sanitce. Zdroj: čtk

Brazilští cestující v Sao Paulu se chrání rouškami
Brazilští cestující v Sao Paulu se chrání rouškami
Brazilští cestující v Sao Paulu se chrání rouškami
V Jižní Africe byla kvůli koronaviru uzavřena škola Cowan House
V Jižní Africe byla kvůli koronaviru uzavřena škola Cowan House
6
Fotogalerie

Celní správa chce vyrobit ze zabaveného denaturovaného lihu dezinfekční prostředky. Jedná o tom se soukromou firmou. Státní zdravotní ústav vzorky testuje. Pokud budou v pořádku, bude dezinfekce použita podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, prohlásila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Celní správa má k dispozici podle Schillerové asi 47 tisíc litrů zabaveného denaturovaného lihu. "Jednáme s firmou, která by nám z toho namíchala dezinfekční přípravky," řekla ministryně. Dodala, že Státní zdravotní ústav vzorky testuje. "Pokud v pondělí bude potvrzeno, že je to v pořádku, bude použito bezprostředně podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví tam, kde to je potřeba," dodala.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek zakázal kvůli šíření nového typu koronaviru vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí. Opatření platí do odvolání. Zákaz se týká například obchodníků, nevztahuje se ale na výrobce, kteří mohou i nadále své produkty do zahraničí dodávat. Podle Vojtěcha nařízení míří na spekulanty. Cílem je zajistit dostatek dezinfekčních přípravků pro osobní hygienu na území Česka.

Vojtěch tento týden poznamenal, že ministerstvo zdravotnictví má silné signály o nedostatku dezinfekce v různých institucích. Kvůli koronaviru se nyní zásobují těmito prostředky nejen zdravotnická zařízení, ale také domovy seniorů, školy, úřady, dopravci, firmy i další veřejné a soukromé instituce a jednotlivci.

Schillerová také řekla, že bude jednat o opatřeních celníků při hlídání obchodu s respirátory a rouškami, jejichž cena byla už dříve zastropována.