Bývalé hvězdy burzy spadly na padesát korun

Důl Karviná

Důl Karviná Zdroj: Mlada fronta

Před lety vstupovaly na pražskou burzu s velkou slávou, vysokým oceněním a očekáváním. Dnes se akcie NWR a Orka prodávají téměř za pouhých padesát korun za kus. Akcie NWR se včera odpoledne prodávala přibližně za 51,75 koruny, akcie Orka pak o pět haléřů levněji. „Oba tituly procházejí těžkým obdobím,“ říká Marek Hatlapatka, analytik Cyrrusu.

Developer Orco na pražskou burzu vstupoval 1. února 2005, kdy upsal více než 3,6 milionu kusů akcií při ceně 1318 korun za kus. IPO Orku vyneslo téměř 4,8 miliardy korun. Vrcholu dosáhly akcie Orka dva roky poté. V únoru 2007 se cena jedné akcie vyšplhala na 3706 korun.

Pak již začala přicházet finanční krize a velké realitní plány zakladatele firmy Jeana-Françoise Otta vzaly zasvé, stejně tak i hodnota aktiv společnosti. Následoval pád akcií. Čtyři roky po vstupu na burzu se akcie obchodovaly za sto korun za kus.

Společnost musela několikrát navyšovat kapitál, což postupně připravilo Otta o kontrolu. Jeho podíl na hlasovacích právech postupně klesl na půl procenta. Od vstupu na burzu oslabily akcie Orka o 96 procent, zatímco celá burza přišla za stejné období o 15 procent.

Na počátku roku se vyostřila bitva o nadvládu ve společnosti. Ott letos v lednu nakoupil dalších devět milionů akcií, a navýšil tak podíl na hlasovacích právech na téměř devět procent. Jeho konkurent Radovan Vítek však podle dostupných informací drží 30 procent hlasovacích práv.

Vývoj akcií Orka a NWRVývoj akcií Orka a NWR | E15

Těžební společnost NWR, která vznikla jen pro zastřešení moravských OKD, vstoupila na pražskou burzu v květnu 2008. Upisovací cena byla stanovená na 425,80 koruny, tedy na horním okraji pásma. Investoři totiž uvěřili růstovému příběhu majoritního vlastníka Zdeňka Bakaly. Našli se i tací, kteří byli následně ochotni utratit za jednu akcii NWR až 630 korun.

Od vstupu na burzu akcie NWR aktuálně ztrácí přes 88 procent. „Přiklonil bych se k NWR kvůli vysoké citlivosti na vývoj cen koksovatelného uhlí a s tím souvisejícímu potenciálu silného růstu akcií v době, kdy se ceny zotaví,“ vybírá si mezi padlými hvězdami Hatlapatka a dodává, „samozřejmě, zotavení cen není jisté.“

Za burzovním úspěchem NWR stály přehnané odhady zásob uhlí