Český akciový trh zachraňují dividendy

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Přestože jsou české akcie od počátku léta už o pětinu dražší, jejich růstový potenciál stále není vyčerpán. Alespoň podle analytiků, kteří v ročním horizontu předpokládají zhruba pětiprocentní růst trhu. Tři čtvrtiny z nich v listopadu navýšili svá ocenění pro české akcie a k vyklízení pozic vybízí jen každý čtvrtý. Do stavu univerzálního optimismu má však pražský parket stále ještě daleko.

Synonymem dobré nálady je v Praze Erste. Akcie rakouské banky jsou prý podhodnocené a do roka mohou vynést přes dvacet procent. Nejdále šla v tomto směru Deutsche Bank. Němečtí finančníci dávají akciím Erste do vínku 25procentní roční růst. Odborníci zdůrazňují solidní připravenost banky na zátěžové testy ECB, stejně jako příznivé provozní výsledky.

Oříškem zůstává pro experty energetika. „Těžko hledat argumenty pro růst akcií ČEZ,“ uvádí analytička Citi Sofia Savvantidou. Zatímco podle Citi prý akcie domácí energetiky v příštích dvanácti měsících o čtyři procenta oslabí, francouzská Natixis sází na 25procentní roční růst. Nadějí pro investory zůstává zachování letošní výše dividendy, ale i pozitivní efekty slabší koruny či nízké riziko speciální sektorové daně.

Kontroverze panují i v názorech na mediální CME a těžařské NWR. Špatné zprávy o vývoji hospodaření vlastníka Novy, ale i prodeje akcií členy vedení růstovým nadějím titulu nepřidal. I tak má akcie své obhájce. Zatímco JP Morgan v ročním horizontu předpokládá růst akcie o bezmála 30 procent, Goldman Sachs naopak varuje před více než třetinovým propadem akcie.

V souboji s cenami komodit zatím prohrávají akcie NWR. Analytici Jefferies čekají pokles až k 23 korunám, naopak Raiffeisen věří v renesanci: akcie by měla být do roka o čtvrtinu dražší.

Magnetem zůstávají na domácím trhu dividendy. S průměrným očekávaným výnosem 5,65 procenta totiž české akcie nesou o více jak polovinu více než jejich evropské protějšky. Nejatraktivnějším titulem zůstává v této disciplíně Telefónica. Konsenzus odhadů podle Reuters počítá v příštím roce s výplatou 28 korun na akcii. Nedávná akvizice PPF však nad dividendovou budoucnost Telecomu staví otazník. „Domníváme se, že PPF může výplatu dividendy v příštích letech úplně zastavit,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patria Directu. Podle expertů dividendy v příštím roce oproti letošku mírně klesnou.

Vybraná investiení doporučení vydaná v říjnu 2013
Datum Titul Analytický dům Cílová cena Doporučení
26.11. VIG JP Morgan 33 eur neutral
21.11. Erste Deutsche Bank 32 eur koupit
21.11. NWR Raiffeisenbank 32 korun držet
15.11. ČEZ HSBC 500 korun underweight
13.11. CME Goldman Sachs 34 korun prodat
7.11. Telefónica HSBC 320 korun neutral
14.11. Komerční banka JP Morgan 5126 korun overweight

Pramen: monitoring E15