Evropa vyhlíží největší objem IPO od počátku krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Na evropských burzách začíná být rušno, a to na obou stranách parketu. Povzbudivé vyhlídky na hospodářskou prosperitu ženou firmy k emisím nových akcií a investoři vyhlížejí nové šance. Během prvního čtvrtletí by podle odhadů společnosti Dealogic měly na evropské burzy dorazit nové akcie za bezmála 8,5 miliardy dolarů, zhruba 170 miliard korun.

Pokud se záměry firem naplní, bude to nejsilnější kvartál od roku 2007. Evropské firmy zatím v letošním roce vydaly akcie za více než tři miliardy dolarů, což představuje vůbec nejsilnější historický start do nového roku.

„Předpokládáme, že objem primárních emisí se v tomto kvartálu vrátí na předkrizové úrovně z let 2005 až 2008,“ uvedl Maria Pinelli z EY. Vysoké ceny akcií jsou pro emitenty příslibem solidního výnosu z primárních úpisů akcií (IPO) a ekonomickému růstu regionu pak nahrává závazek nízkých úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky.

„Kontinentální Evropa se stabilizovala a funguje čím dál tím lépe. Rizikový apetit investorů je přitom silný a touha zvyšovat expozici vůči akciím roste,“ je přesvědčen Alasdair Warren z Goldman Sachs. Do Velikonoc expert očekává nejméně 25 nových emisí, většina z nich má být uvedena na londýnskou burzu. „Zatímco během krize zahraniční hráči z Evropy utíkali, nyní rychle přesouvají svůj kapitál zpět v obavách, že by mohli propást její renesanci,“ připomněl Craig Coben z Bank of America.

Objem primárních emisí akcií v EvropeObjem primárních emisí akcií v Evrope | E15

Kritici namítají, že trh primárních emisí oživuje zejména díky tomu, že spekulativní vlastníci velkých podílů ve firmách z řad fondů soukromého kapitálu (private equity) větří ideální okamžik pro uzavření své investice. „V mnoha případech nejde o vydání nových akcií, ale o pouhou recyklaci peněz stávajícími vlastníky,“ míní profesor londýnské Cass Business School Meziane Lasfer. Exit z investice má být na starém kontinentu důvodem k IPO přibližně v polovině případů.

V roce 2013 se v Evropě podle EY odehrálo 158 IPO. Celkový výnos 36,6 miliardy eura přitom trojnásobně převýšil objem primárních emisí v roce 2012. Celosvětově by měly letos během prvního čtvrtletí uskutečnit primární emisi akcií tři stovky firem, tedy téměř dvakrát tolik, co před rokem. Celkem hodlají získat kolem 75 miliard dolarů čerstvého kapitálu.