Icahn umí, Netflix mu vydělal miliardu dolarů

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: profimedia.cz

Záviděníhodný instinkt slavného investora Carla Icahna znovu nezklamal. Jeho nákup necelých deseti procent akcií on-line videopůjčovny Netflix mu totiž podle deníku Wall Street Journal vydělal za necelý rok miliardu dolarů.

Netflix v poslední době vstal z popela: v důsledku špatných manažerských rozhodnutí z přelomu léta a podzimu 2011 akcie padly z vrcholu přes 300 dolarů k hranici 50 dolarů za cenný papír. Nyní se ale vrátil do první ligy technologických akcií trhu Nasdaq a obchoduje se za cenu kolem 250 dolarů za akcii.

Icahn skoro trefil dno, když skoupil 5,5 milionu akcií za cenu 58 dolarů za kus. Nyní je hodnota na čtyřnásobku původní ceny. Ačkoli Icahn do Netflixu vstoupil s cílem bojovat proti zakladateli a šéfovi půjčovny Reedu Hastingsovi, jak je jeho zvykem, v posledních měsících značně otočil. „Hastingsovi jsem řekl, že se nebudu mlátit s chlapem, který mi vydělal 800 milionů dolarů,“ uvedl Icahn pro magazín Forbes. Úspěšné spojení dvou silných značek navíc může vydělat ještě mnohem více.

Netflix je v současnosti jednoznačně na vzestupu. Na jaře oznámil, že počet jeho předplatitelů jen v USA dosahuje 30 milionů, což je více než konkurenční HBO. Stal se tak nejúspěšnější předplacenou audiovizuální službou USA. Za úspěch může především masivní nákup licencí k exkluzivnímu obsahu. Podle magazínu Economist Netflix do licencí v letech 2011–2012 investoval více než čtyři miliardy dolarů.

Netflix navíc úspěšně rozjíždí produkci vlastních dramatických seriálů. Například premiéra seriálu Dům z karet pozitivně ovlivnila výsledky za první čtvrtletí. Finanční ředitel Netflixu David Wells uvedl na konferenci JP Morgan Chase, že na hospodaření společnosti ve druhém kvartálu by zase mohl mít dopad seriál Arrested Development. Ten Netflix spustí 26. května.

Odborníci na audiovizuální trh na druhé straně zpochybňují dlouhodobou udržitelnost konceptu Netflixu. Stále častěji se totiž jednotlivé americké televize pokoušejí vyvinout vlastní streamovací služby. Netflix tak v budoucnu může přijít o tolik potřebné licence.

Carl Icahn je jedním z nejslavnějších amerických investorů, majetek se odhaduje na 14 miliard dolarů. Většinou koupí menší podíl ve firmě a rozjede právní bitvu proti jejímu vedení. V poslední době bojuje o Herbalife či se angažuje ve sporu dvou amerických řetězců o obchody miliardářky Marthy Stewartové.