Jaroslav Krejčí: Z medvědího akciového trhu do euforie a zase zpět?

Americká burza je znovu na rekordech

Americká burza je znovu na rekordech Zdroj: Reuters

Situace na finančních trzích se dokáže rychle změnit. Důkazem je letošní vývoj hlavního amerického akciového indexu S&P 500. V prvních šesti měsících letošního roku se propadl o 20,6 procenta, což byl nejhorší pololetní výsledek od začátku 70. let. Stačilo však pár týdnů a titulky o medvědím trhu vystřídala téměř euforie – červenec byl pro nejsledovanější akciový ukazatel nejvydařenější od listopadu 2020. Další prudký obrat však není vyloučený, hodně bude záležet zejména na dalších krocích americké centrální banky.

Jen za minulý týden si S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických korporací, připsal 4,3 procenta. Červenec tak zakončil s celkovým ziskem 9,1 procenta. V listopadu předminulého roku si index připsal téměř 11 procent poté, co společnosti Pfizer a BioNTech oznámily úspěšné testy vakcíny proti covidu a zvedly tak naděje na konec pandemie.

Americké indexy a akcie v uplynulém měsíci poskočily nahoru i přesto, že Fed ve středu zvýšil na druhém zasedání po sobě klíčovou úrokovou míru o 0,75 procenta. Do značné míry to však investoři očekávali, navíc na následné tiskové konferenci šéf Fedu naznačil, že další zvyšování sazeb může pokračovat pomalejším tempem.

Takovému přístupu by napovídala poslední data z americké ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí klesl hrubý domácí produkt USA druhý kvartál po sobě. Je tak na pokraji recese, i když na druhou stranu jde o předběžný údaj, který ještě může projít revizí. A ohledně možné recese Fed sleduje i další data, nejen HDP.

Mnoho investorů nyní nejspíš lituje, že nevyužili předchozích propadů a nenakoupili v červnu více akcií či fondů do svých portfolií. Od poloviny června, kdy obrat na trzích začal, vzrostl S&P 500 o dvanáct procent, akcie výrobce chytrých telefonů iPhone firmy Apple dokonce o čtvrtinu a například e-commerce skupiny Amazon o více než třicet procent. A takových příkladů se dá nalézt více, a to nejen u firem s velkou tržní kapitalizací.

Na druhou stranu růst trhů z posledních týdnů může být jen dočasný a šance na levné nákupy se ještě může naskytnout. Ostatně nebyl by to historicky první případ, kdy si akciové indexy dokázaly i v medvědím trhu připsat významné zisky, aby je pak následně rychle odevzdaly.

Fed může překvapit a pokračovat v razantním zvyšování úrokových sazeb ve snaze dostat inflaci k dvouprocentnímu inflačnímu cíli. V červnu se spotřebitelské ceny zvýšily meziročně o 9,1 procenta, což bylo nejvíce za posledních čtyřicet let. Také případné zhoršení stavu americké ekonomiky se teprve může projevit na hospodaření firem. Akciovými trhy může zahýbat i případná energetická krize v Evropě, pokud Rusko uzavře kohoutky s plynem.