Koruna prohrává boj s ostatními měnami

Nejlepší a nejhorší výkony měn

Nejlepší a nejhorší výkony měn Zdroj: bloomberg

Sny, že česká koruna bude „švýcarským frankem Východu“, se rozplynuly. Za poslední měsíc domácí měna oslabila proti dolaru skoro o šest procent a po maďarském forintu se stala druhou nejvíce slábnoucí měnou světa. Za sebou ve volném pádu nechala i exotické měny jako lesothské loti. Včera koruna k dolaru prolomila hranici 19 korun a spadla nejníže od počátku roku.

Podobný výkon jako koruna kromě forintu předvedl i polský zlotý. To ukazuje, že důvodem oslabování středoevropských měn není jen evropská dluhová krize. Euro sice za poslední měsíc oslabilo k dolaru o více než dvě procenta, ovšem koruna k euru o čtyři procenta. Vypadá to, že se česká měna veze na averzi investorů vůči středoevropskému regionu. Špatné zprávy z Česka a okolí se přitom množí. Česká ekonomika se ve třetím kvartále zastavila, zatímco Německo vykázalo mezičtvrtletní růst 0,5 procenta. Českým výrobcům tak začíná ujíždět vlak.

Nejlepší a nejhorší výkony měnNejlepší a nejhorší výkony měn | bloomberg

Opět se spekuluje o tom, že Maďarsko bude muset požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Špatně jsou na tom regionální banky. Ratingová agentura Moody’s snížila výhled polských bank na „negativní“ a přitom připomíná, že polská ekonomika je vůči evropským turbulencím odolnější než její menší sousední státy.

EBRD včera varovala před likviditní krizí středo- a východoevropského regionu. Ta se českých bank nijak netýká, neboť její příčiny tkví v zátěži cizoměnových úvěrů, které trápí hlavně Maďarsko a Polsko. Na Česko ovšem bude tato zátěž zprostředkovaně přenesena skrze vlastníky bank, kterými jsou v celém regionu podkapitalizované skupiny jako Erste, UniCredit, KBC a Raiffeisenbank. Lze proto očekávat další stahování dividend a omezování bankovních investic.

„Postkomunistický region se bude opět muset bohužel chystat na krizi. Pokud se krize vymkne kontrole, model finanční integrace vyspělých a rozvíjejích se evropských trhů bude ohrožen,“ varoval hlavní ekonom EBRD Eric Berghof. Středo- a východoevropský region je podle EBRD ohrožen hlavně snížením poptávky po exportech z těchto zemí a odlivem zahraničních investic.