Martin Novotný: Klid zbraní v ECB

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: ctk

Výsledková sezona je v plném proudu, minulý týden ve čtvrtek však byly oči investorů upřeny na německý Frankfurt nad Mohanem. Žádný zásah do sazeb se tentokrát od centrálních bankéřů nečekal, pozornost tak byla věnována zejména komentářům prezidenta ECB Maria Draghiho během následující tiskové konference.

Supermario potvrdil, že sazby zůstanou nízko ještě dlouho po faktickém ukončení kvantitativního uvolňování, avšak jedním dechem vzápětí dodal, že nízké sazby mohou mít důsledky, které nebyly původně zamýšleny.

Tím de facto naznačil, že na sazby prozatím nesahá, ale prostor pro jejich další snížení tady je. Eurodolar se po krátkém výletu o 120 bodů ve prospěch evropského platidla vrátil na původní hodnoty a pro americkou a evropskou měnu skončilo jednání ECB remízou.

Vlažnou reakci zaznamenaly i trhy, které si však na větší volatilitu v návaznosti na zásahy z ECB počkají do léta. K dispozici bude nová ekonomická a inflační prognóza, na stole budou čerstvá makrodata a rozhodnuto bude i o hrozícím brexitu (referendum se ve Velké Británii uskuteční 23. června).

Čtvrteční představení ECB pozorně sledovali i Na Příkopech. Snížení sazeb hlouběji do záporu by totiž České národní bance mohlo nadělat problémy s dodržením kurzového závazku, respektive zkomplikovat jeho opuštění, které je prozatím ve výhledu na první polovinu roku 2017. Potenciální snížení evropských sazeb hlouběji do negativního teritoria by totiž velmi rychle toto téma vrátilo na stůl i v ČNB.

Autor je hlavním specialistou společnosti Patria Forex