OPEC je mrtvý, zaznělo na schůzce členů. Rijád prý vzdává regulaci těžby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Kartel OPEC kvůli nadbytku ropy z nových světových nalezišť ztrácí možnost kontrolovat cenu této suroviny a z průběhu poslední schůzky členských zemí vyplývá, že si to jeho členové začínají uvědomovat. Delegát Saúdské Arábie podle agentury Reuters přiznal, že trh s ropou prochází tak velkými změnami, že státy by se místo marné snahy řídit její cenu měly raději snažit nové situaci přizpůsobit. A to každý sám za sebe. „OPEC je mrtvý,“ prohlásil prý jeden z delegátů frustrovaný průběhem jednání.

Nejvlivnější člen kartelu OPEC, Saúdská Arábie, oficiálně tvrdí, že dohoda všech členských zemích na objemu těžby ropy je nejlepší reakcí na dramatický pokles její ceny, průběh poslední schůzky OPEC ve Vídni ale vypovídá podle agentury Reuters o zcela jiném postoji Rijádu. Setkání mělo přitom stanovit základ dlouhodobé strategie OPEC, jeho výsledkem jsou však nakonec jen rostoucí pochyby o významu kartelu.

Saúdský delegát Mohamed al-Mádí podle zdrojů Reuters na schůzce vystoupil se stanoviskem, že snaha řídit ceny ropy přestala být za současných tržních podmínek smysluplná, protože trh prochází strukturální změnou, ne krátkodobou krizí. Těmito reagoval slovy na požadavek Íránu, aby se OPEC dlouhodobě držel svého poslání v podobě „efektivního řízení produkce.“

„Trh se od dob vysokých cen v letech 2010 až 2014 proměnil a výzvou pro všechny producenty ropy je se tomu přizpůsobit,“ dodal al-Mádí.

Vývoj ceny ropy Brent:

Jedna věc je tak podle agentury Reuters zřejmá: Rijád se v dohledné době již nevrátí k dřívější praxi omezování těžby, z níž v konečném důsledku profitovali všichni členové OPEC. „Skončila doba černých pasažérů,“ prohlásil al-Mádí.

Podle agentury Reuters stejně tak skončila platnost tvrzení, že ropa je vzácnou a vyčerpatelnou surovinou, po které bude vždy velká poptávka. Těžba z břidlice totiž prokazuje opak, když její rozmach prudce zvýšil dostupnost ropy. Zároveň se ukazuje, že růst poptávky neodpovídá poklesu cen.

V minulosti by podle Reuters zlevnění ropy stimulovalo poptávku po ní mnohem více než v současné éře úsporných spalovacích motorů a energeticky šetrných technologií, což jenom dále komplikuje snahy zemí OPEC zachovat si díky neomezované těžbě alespoň část dřívějších zisků.