Po Avastu může na pražský parket dorazit i Sazka

Sazka (ilustrační foto)

Sazka (ilustrační foto) Zdroj: Sazka

Sazka (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

K přílivu zahraničních titulů obchodovaných na burze se může po své emisi akcií v Londýně přidat i Sazka Group. Podobně se začnou v Praze obchodovat akcie antivirového kolosu Avast.

Již v pondělí se na pražské burze objeví akcie antivirového kolosu Avast jako duální listing. A to jen pár dní po té, co se s nimi začalo obchodovat v Londýně. „Chceme, aby čeští investoři měli možnost investovat do firmy, která má české kořeny,“ uvádí mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík. 

Podobně by se mohly v Praze rozjet obchody s hazardním obrem Sazka Group po té, co vstoupí na londýnskou burzu. Na otázku, zda burza hodlá udělat podobný krok i s akciemi Sazka Group miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce, totiž Kovařík uvedl: „Obecně platí, že evropská legislativa nám dává možnost zalistovat jakoukoliv emisi obchodovanou na evropském trhu.“ 

Sazka Group by přitom mohla být pro investory zajímavá. „Je to firma hodně spjatá s Českem,“ upozorňuje analytik J&T Banky Milan Vaníček. Samotná Sazka pak patří mezi známé značky. 

Zajímavou byznysovou příležitost by si tak zřejmě nenechali tuzemští obchodníci s cennými papíry ujít. „Zájem ze strany makléřských firem určitě bude,“ tvrdí Vaníček. Ostatně obchodníci s cennými papíry dokázali rychle zareagovat rovněž na primární emisi Avastu. 

S akciemi Avastu se v Praze bude obchodovat jako duální listing. Při něm se na burzu uvede akcie, která se obchoduje již na svém hlavním trhu. Příkladem z minulosti může být uvedení akcií Erste Group a Vienna Insurance Group do Prahy. Hlavní burzou pro zmíněné tituly je ovšem vídeňský kapitálový trh. 

Obchodování s akciemi Avastu budou jako tvůrci trhu podporovat obchodníci s cennými papíry J&T Banka, Patria Finance a Wood & Company. „Dává to smysl pro retailové investory,“ sdělil šéf makléřů J&T Banky Jan Pavlík s tím, že firma má silné výsledky a patří k lídrům trhu. 

Cenné papíry Avastu ale bude muset trojice zmíněných obchodníků získat nejprve v Londýně. „Účastnili jsme se IPO. Máme proto akcie Avastu, které budeme převádět do Čech,“ uvádí Pavlík. 

Avast ale nebude rozhodně jediným zahraničním titulem, s nímž se v Praze začne v květnu obchodovat. Od 22. května se zahájí obchodování s 33 zahraničními tituly, které podporují makléřské domy Wood & Company, Patria Finance a Raiffeisen Centrobank. 

Mezi tituly budou zejména akcie společností, které jsou napojené na tuzemskou ekonomiku. „Měli jsme cíl dát na burzu firmy, které mají významný byznys v Čechách,“ prohlásil šéf pražské burzy Petr Koblic. Obchodovat se tak bude například s akciemi francouzské finanční skupiny Société Générale, která kontroluje Komerční banku. Dále s cennými papíry majitele mladoboleslavské Škody Auto – německou automobilkou Volkswagen – nebo například polskou chemičkou PKN Orlen, která vlastní Unipetrol.

Burza se tímto krokem může pokusit zvýšit objem obchodů. Ty totiž dlouhodobě klesají. Jen loni se meziročně propadly o zhruba 29 miliard korun na 138,8 miliardy. „Burze by to přineslo lepší image,“ komentoval plány pražského trhu analytik Finlord Boris Tomčiak. Ostatně samotná burza si od tohoto kroku slibuje zvýšení objemu obchodů o nižší procenta. 

Zahraniční tituly tak mohou burze pomoci aspoň částečně nahradit firmy, které z ní odchází. Stažení z burzy již oznámila sázková skupina Fortuna a stejný krok hodlá udělat Unipetrol, který chce zcela ovládnout polská mateřská skupina PKN Orlen. Kandidátem na odchod může být rovněž textilka Pegas Nonwovens.