První den na burze Avastu nevyšel, akcie se propadly o pět procent

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast

Pavel Baudiš (vlevo) a Eduard Kučera, zakladatelé firmy Avast Zdroj: Dalibor Dostal

Avast
Avast
V soutěži CBRE Zasedačka roku 2016 vyhrály v kategorii Nejatraktivnější pracovní prostředí kanceláře antivirové společnosti Avast.
Avast Software sídlí v Praze na Budějovické a zaměstnává zde kolem 150 lidí.
5
Fotogalerie

Investory do akcií Avastu během jejich úpisu jejich první den obchodování příliš nepotěšil. Akcie antivirové společnosti se během obchodování propadly z 250 až na 236,5 pence, což představuje ztrátu 5,4 procenta. Těsně před koncem obchodování se pak akcie prodávaly za 244,15 pence.

Investiční banky se obvykle snaží, aby ocenily IPO za takovou cenu, aby v prvních dnech rostla. „Pro většinu investorů je stanovení ceny emise na dolním okraji pásma i první obchodování akcií pravděpodobně zklamáním. Cena se ale může rapidně měnit, zejména první dny po IPO,“ uvádí makléř BH Securities Martin Vlček. O akcie Avastu přitom nebyla rvačka ani při samotném úpisu.

Objem emise byl 816,6 milionu dolarů, z čehož zhruba 200 milionů dolarů představují nově vydané akcie a zbytek prodeje podílů stávajících akcionářů. Suma 200 milionů bude použita na snížení dluhu firmy. Úpis ocenil Avast na 2,4 miliardy liber. Jde o největší IPO v Londýně od loňského července.

Před IPO byli největšími vlastníky firmy Pavel Baudiš a Eduard Kučera, kteří kontrolovali 46 procent Avastu. Investiční firma CVC Capital Partners vlastnila 29procentní podíl a Summit Partners pak sedm procent. Zbytek kontrolují zaměstnanci.

Kromě londýnské burzy se akcie firmy objeví rovněž v Praze jako duální listing. „S akciemi Avastu se začne obchodovat v pondělí,“ uvádí mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík a dodává: „Chceme, aby čeští investoři mohli investovat do firmy, která má české kořeny.

Obchodování Avastu budou jako tvůrci trhu podporovat obchodníci s cennými papíry J&T Banka, Patria Finance a Wood & Company.