Reuters: Řekům se stále více stýská po drachmě

Drachma (ilustrační foto)

Drachma (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Názor, že by Řecko mělo opustit euro, je mezi Řeky stále menšinový. Jeho přitažlivost ale zvyšují požadavky mezinárodních věřitelů, kteří po Aténách požadují tvrdší reformy. "Musíme se vrátit k drachmě. Drachma je jediný způsob, jak Řecko zachránit," říká například pětapadesátiletý hudebník Stelios Maragakis.

Podpora odchodu z eurozóny mezi lidmi v posledních týdnech podle průzkumů veřejného mínění vzrostla na 30 procent, předtím se roky držela na 20 procentech, uvedl šéf institut pro průzkum veřejného mínění ALCO Kostas Panagopulos. „Pořád to je menšina, ale zvětšuje se,“ citovala jej agentura Reuters.

Důvodem nejsou podle něj pouze úsporná opatření a zdánlivě nekonečná jednání s věřiteli Řecka, ale také otevřená debata mezi některými politiky o tom, jak odchodem z eurozóny opět získat kontrolu nad ekonomickými problémy země.

Drachma je jedním z nejstarších platidel na světě. Název pochází z řeckého slova „sevřít“. Do roku 2002, kdy ji nahradilo euro, se od ní několikrát upustilo a několikrát byla znovu zavedena.

Ekonomika klesla o čtvrtinu, vystoupení z eurozóny není tabu

Přistoupení k euru přineslo Řecku masivní růst a zajistilo, že Evropa má vysokou podporu mezi lidmi. Od začátku hospodářské recese na konci roku 2008 ale velikost ekonomiky klesla o zhruba čtvrtinu. Bez práce je více než každý čtvrtý a myšlenka na vystoupení z klubu 19 zemí eura už není tabu.

Řecký premiér Alexis Tsipras sice řekl, že Řecko musí zůstat v eurozóně a „Grexit“, čili odchod z ní, nepřichází v úvahu, někteří oponenti z jeho vlastní levicové strany SYRIZA se ale ptají, zda by Řecku mimo měnovou unii nebylo lépe.

Podpora eura výrazně padá, ukázaly průzkumy

Také výsledky průzkumu veřejného mínění, které v posledních dvou týdnech zveřejnily řecké instituty GPO a Public Issue, ukázaly zřetelný pokles většinové podpory euru, ta ale zůstává nadále velká. Na otázku, zda chtějí, aby jejich země „zůstala v eurozóně za každou cenu“, odpovědělo v průzkumu GPO 16. června kladně 69,7 procenta Řeků. V lednu to bylo 80,3 procenta.

„Velká většina vnímala Evropu jako nutnost, teď je ale pro část společnosti nepřítelem,“ řekl Panagopulos. „Bude třeba hodně úsilí, aby se to napravilo, a nejsem si jist, zda se ještě někdy na bývalou úroveň podpory eurozóny vrátíme,“ dodal.

The Guardian: Dohoda s věřiteli přinese Řecku peníze, ale i další strádání