Ropa zlevňuje. V očekávání, že Libye zvedne těžbu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Pictures

Dobytí velké části hlavního města Tripolisu libyjskými vzbouřenci provází naděje, že se dvanáctý největší exportér ropy vrátí na trh. Cena strategické suroviny zareagovala na postup rebelů prudkým poklesem, severomořská ropa Brent oslabila o více než dva dolary za barel a obchodovala se lehce nad 107 dolary.

Libye, která se v důsledku občanské války ocitla mimo hlavní hráče v oboru, produkovala před vypuknutím vzpoury denně přibližně 1,6 milionu barelů vysoce kvalitní ropy s nízkým obsahem síry. Půlroční konflikt snížil denní produkci na pouhých 50 tisíc barelů, plyne z údajů Mezinárodní energetické agentury.

Manažeři z těžařských firem se však přou, jak dlouho potrvá obnovení těžby na předešlou úroveň. Jejich odhady se pohybují od týdnů až po jeden rok.

Shoda panuje v tom, že se produkce dá alespoň částečně zvýšit velmi rychle po úplném kolapsu 42 let trvajícím režimu Muammara Kaddáfího. Povstalci už kontrolují společnost Arabian Gulf Oil Company (Agoco) se sídlem v Benghází, která těžila před nepokoji 440 tisíc barelů denně. Představitelé firmy jsou přesvědčeni, že jsou schopni obnovit velkou část někdejšího výkonu během měsíce.

Mezinárodní ropné společnosti mají ovšem jiný názor. Podle italské Eni potrvá obnovení ropné produkce, myšleno v plném rozsahu, jeden rok. Analytici varují, že některá ropná pole byla během bojů trvale poškozena, což snižuje očekávání dlouhodobé maximální těžby. A připomínají, že ani v Íránu a Venezuele se výkon po dlouhodobých výpadcích nikdy nevrátila na předchozí stupeň.

Libyjské zdroje ropy a plynuLibyjské zdroje ropy a plynu | reuters