Technologické akcie se začínají přehřívat

Burza

Burza Zdroj: ctk

Globální kapitál vbrzku opráší vzpomínku za jednu z největších burzovních katastrof v historii akciových trhů. Zámořský technologický index Nasdaq Composite totiž vstupuje do rizikových vod. Poprvé po takřka patnácti letech se chystá otestovat metu, která předcházela soumraku investorské iluze jménem dot. com. Na rozdíl od přelomu tisíciletí prý však technologie tentokrát stojí na mnohem pevnějších základech.

Koncem listopadu se Nasdaq Composite dokázal vyšplhat nad svůj průměr z února roku 2000. Tento měsíc byl přitom pro investory do technologií alespoň zdánlivě nejúspěšnějším obdobím v historii. V nejvypjatějším okamžiku před svým pádem pokořil index i hodnotu pěti tisíc bodů. K tomuto absolutnu zbývá benchmarku jen několik procent.

„Na přelomu tisíciletí už tradiční finanční ukazatele nedávaly smysl, tak se vymýšlely náhradní, aby ospravedlnily enormní valuace. Dnešní, zhruba o čtvrtinu vyšší ceny akcií oproti celému trhu je možno přijmout jako cenu za očekávaný vyšší růst,“ uvádí investiční expert ČSOB Aleš Prandstetter.

Dnešní, zhruba o čtvrtinu vyšší ceny akcií oproti celému trhu je možno přijmout jako cenu za očekávaný vyšší růst

Propad trhu prý prozatím není na pořadu dne, akcie technologických firem se totiž vzhledem k ziskům, které hráči z oboru generují, obchodují takřka čtyřikrát levněji. „Schopnost těchto firem vydělat skutečné peníze je mnohem vyšší než tenkrát. Rozvoj IT sektoru je širší než tehdy a podpořený mohutnými výdaji firem i retailových zákazníků,“ míní Martin Krajhanzl z České spořitelny.

Akcie táhnou vzhůru i obecné vlivy jako globální uvolněná měnová politika, relativní láce akcií oproti dluhopisům, či solidní vyhlídky zámořské ekonomiky. „Pokud by některý z těchto faktorů opadl, může nás čekat prudký pád akcií, který by byl v technologickém segmentu ještě výraznější,“ dodává Josef Němý z Komerční banky.

NasdaqNasdaq|E15

Technologická mánie propukla na burzách naplno v roce 1995. Ti z mála hráčů, kterým se podařilo prodat v předvečer pádu trhu, zinkasovali v průměru 500procentní zisky, výdělky z konkrétních akciových titulů se pak počítaly v násobcích. Necelé dva následující roky stačily k tomu, aby celý trh propadl takřka na pětinu předkrizového vrcholu.