Trh s ropou zažívá déja vu, hrozí cenové otřesy

Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy

Spalování plynu uvolněného při těžbě ropy Zdroj: Ken Doerr, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Ropa stále nenachází své dno. V polovině týdne dokonce propadly světové ceny klíčové energetické komodity pod 40 dolarů za barel, černé zlato je tak nejlevnější za posledních šest let. Situace začíná připomínat devadesátá léta.

Ke kolapsu ropného trhu přispěl zvrat v politice Organizace zemí vyvážejících ropu. Počátkem prosince totiž členské státy upustily od těžebních limitů, ty byly přitom po dekády základní součástí její strategie. Podle znalců se tak opakuje situace z konce minulého století, kdy OPEC nad ropným trhem prakticky ztratil kontrolu.

„V poslední době na trhu stále častěji zaznívaly hlasy, že OPEC je mrtvý. Po nic neřešícím prosincovém setkání členských zemí jedná od nynějška každý člen kartelu sám za sebe, a OPEC sám tak dřívější zvěsti prakticky potvrdil,“ soudí analytik výzkumné společnosti IHS Jamie Webster. Do obdobné slepé uličky se OPEC dostal naposledy v roce 1997, cena ropy tehdy během následujících tří let bezvládí propadla až k deseti dolarům za barel.

Pokud se bude historie opakovat, věští experti ropnému trhu bouřlivou budoucnost. Po krizi OPEC z devadesátých let totiž vyrazily ceny ropy prudce vzhůru. Během dvou let 1999 až 2000 se ceny ropy více než ztrojnásobily a následný hospodářský růst poslal v předvečer finanční krize v roce 2008 barel ropy až k metě 150 dolarů.

Vývoj cen ropy BrentVývoj cen ropy Brent | E15

V nejbližší době prý však OPEC nemá šanci ceny ovlivnit. „Růst ceny ropy nebude napřesrok už záviset na tom, zda se OPEC vrátí ke kontrole cen. Očekáváme, že ceny porostou až při silném růstu poptávky a poklesu ropné produkce mimo OPEC,“ uvádí zpráva německé Commerzbank. Mezitím může trh podle vzoru z konce minulého století dále propadat. V devadesátých letech zvýšila Venezuela během šesti let produkci o 60 procent na 3,5 milionu barelů denně.

Saúdská Arábie reagovala zvýšením vlastní produkce. Letos Saúdští Arabové pumpovali 10,6 milionu barelů denně a Írán plánuje razantně zvýšit produkci příští rok, až skončí mezinárodní sankce. „Obavy z výrazného přetlaku nabídky na trhu s ropou a tím pádem tlaku na ceny jsou minimálně pro několik dalších čtvrtletí na místě,“ uvádí analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.