Urputné tempo Wall Street letos zdědí Evropa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zběsilým nákupům na Wall Street učiní nový rok zřejmě přítrž. Podle průzkumu agentury AP mezi tržními experty by se měl letos růst amerických akcií prakticky zastavit. Zatímco loni dokázala americká burza investorům vygenerovat největší bohatství v novodobé finanční historii, letos vynesou zámořské akcie stěží jedno procento. K opatrnosti nabádá nejen slabší podpora trhů ze strany Fedu, ale i nekritická víra ve výkonnost americké ekonomiky.

„Firmy již vyčerpaly způsoby, jak při váznoucí poptávce zvyšovat své zisky, tedy především úsporu nákladů a finanční inženýrství typu zpětného odkupu svých akcií. Bez dalšího zvyšování firemních zisků je však růst akcií těžko uvěřitelný,“ uvádí akciový stratég Bob Doll z Nuveen Asset Management. V průměru letos experti od zámořských akcií očekávají růst mezi jedním a třemi procenty. Loni přitom zámořský parket investorům vydělal více než tři desítky procent.

„Pro vyspělé akciové trhy si lepší rok než 2013 téměř nelze představit. Neočekávám, že by bylo tak výrazné tempo růstu amerických akcií udržitelné i v roce 2014,“ uvádí David Brzek z Fio banky. Právě loňské zisky z akcií však na investory budou letos působit jako magnet. Wall Street loni investorům vygeneroval největší objem bohatství v historii. Hodnota firem zahrnutých do indexu S&P 500 vzrostla jen za uplynulý rok o 3,7 bilionu dolarů, což je podle dat agentury Bloomberg historický rekord.

Skeptické předpovědi se však objevují stále častěji. „Obávám se, že kdo vstoupí letos na trh příliš rychle, spálí se,“ uvádí Richard Madigan z JP Morgan Private Bank. Před poklesem zámořského trhu varuje i banka Goldman Sachs. Její analytici s bezmála sedmdesátiprocentní pravděpodobností počítají s oslabením akcií o deset a více procent. Variantou pro akciové zlatokopy může být letos Evropa. „Evropská unie se vymanila z dvouleté recese a dluhová krize polevila. Pokud jde o hospodářské oživení, Evropa začíná dohánět Ameriku, zdejší akcie nicméně zůstávají zatím relativně levné,“ uvádí Madigan.

Na stejnou kartu sází i experti finančního domu BNP Paribas. „Utahování globální likvidity povzbudí investory k ústupu od dluhopisů, z čehož budou nejvíce těžit evropské akcie,“ říká za BNP Paribas analytik Daniel Hemmant.

Index S&P 500 v posledních pěti letechIndex S&P 500 v posledních pěti letechIndex S&P 500 v posledních pěti letech | bruner@mf.cz