V Číně loni dosáhla spotřeba ropy rekordu i přes zpomalování růstu HDP

Ilustrační foto tankeru

Ilustrační foto tankeru Zdroj: Isaac Wedin, Flickr.com (CC BY 2.0)

Spotřeba ropy v Číně se loni zvýšila o 2,5 procenta a vystoupila na nový rekord 10,32 milionu barelů denně, a to navzdory zpomalování růstu tamní ekonomiky. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters založených na údajích čínské vlády. Čína je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Silná poptávka v Číně je ojedinělým faktorem, který podporuje světové ceny ropy. Ty se od poloviny roku 2014 kvůli nadbytečným dodávkám na trh propadly o více než 70 procent a minulý týden se poprvé za 12 let dostaly pod 30 dolarů za barel.

Podle analytika Daniela Anga ze společnosti Phillip Futures by vysoká spotřeba ropy v Číně měla ceny i nadále podporovat. Někteří analytici však předpokládají, že pokračující zpomalování hospodářské expanze v Číně letos povede i ke zvolnění růstu tamní poptávky po ropě.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt Číny loni stoupl o 6,9 procenta. Růst druhé největší ekonomiky světa tak byl nejpomalejší za čtvrt století. Letos by měl podle prognózy Mezinárodního měnového fondu (MMF) opět zvolnit, a to na 6,3 procenta.

Čína se snaží utlumit svou rozsáhlou výrobní základnu a zaměřuje se na podporu služeb. To s sebou podle analytiků zřejmě přinese i další zvolnění tempa růstu na udržitelnější úrovně.

Jan Kovalovský: Jak na ropu? Short nyní, long později!