ČNB: Zvýšení DPH zpomalí růst ekonomiky

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: mediafax

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta z předchozích 1,5 procenta. Před několika dny zlepšilo výhled růstu i ministerstvo financí. Prognózu pro příští rok naopak centrální banka zhoršila, mimo jiné kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty. Růst HDP v roce 2012 odhaduje na 2,2 procenta, původně předpokládala 2,8 procenta. Výraznější expanzi ekonomiky pak ČNB čeká v roce 2013.

Růst ekonomiky letos bude podle guvernéra ČNB Miroslava Singera ovlivněn rozpočtovými úsporami, odezněním investic do zásob a zpomalením růstu zahraničních ekonomik poptávky. K výraznějšímu růstu dojde podle ČNB až v roce 2013, kdy ho předpokládá ve výši 3,8 procenta. „Neočekáváme žádná překvapení. Ta hlavní zpráva se od minulé prognózy příliš neposouvá,“ uvedl Singer.

Před dvěma týdny zlepšilo odhad růstu české ekonomiky pro letošní rok i ministerstvo financí. Předpokládá ho na úrovni 2,5 procenta, stejným tempem pak hospodářství podle něj poroste i v roce 2012. Ještě v dubnu přitom úřad odhadoval letošní růst ekonomiky na 1,9 procenta a růst v roce 2012 na 2,3 procenta.

Odhady růstu HDP(v závorce změna proti dřívější prognóze v procentních bodech)

Instituce 2011 2012
ČNB 2,1 % (+ 0,6) 2,2 % (- 0,6)
Ministerstvo financí 2,5 % (+ 0,6) 2,5 % (+ 0,2)
Raiffeisenbank 1,9 %2,3 %

Prognóza HDP podle ČNB

Prognóza HDPPrognóza HDPZdroj: ČNB

Inflace kvůli změnám DPH zřejmě překoná tři procenta

Celková inflace se podle ČNB kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB. Ve třetím čtvrtletí roku 2012 by měla být inflace na 3,1 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 by měla stoupnout na 3,2 procenta. „Je to jev, který neovlivní měnovou politiku,“ uvedl Singer. Daňové změny zvýší podle ČNB inflaci o 1,1 procentního bodu a zároveň omezí spotřebitelskou poptávku.

Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, by tak měla podle ČNB zůstat poblíž dvouprocentního inflačního cíle. Inflační tlaky z domácí ekonomiky jsou nyní podle guvernéra nevýrazné. „Zdrojem inflace jsou především ceny komodit a potravin,“ uvedl.

Nová prognóza počítá podle guvernéra nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb v nejbližším období, následně by měly sazby od přelomu letošního a příštího roku postupně růst. „Ta prognóza sama o sobě posunuje zvyšování úrokových sazeb zhruba o jedno čtvrtletí,“ uvedl Singer.

Koruna bude dál posilovat

Kurz české koruny v letošním roce centrální banka v nové prognóze očekává na 24,10 koruny za euro. Příští rok ČNB očekává posílení měny na 23,10 koruny za euro a v roce 2013 na 22,50. Koruna se nyní obchoduje kolem 24,27 koruny za euro.

Hlavní rizika, která by mohla ohrozit odhadovaný vývoj, jsou podle Singera vyrovnaná. Proti růstu cen by mohl působit vývoj úrokových sazeb v zahraničí, které by mohly být nižší, než očekává ČNB. Ve prospěch růstu cen může působit slabší kurz koruny.