Co vám (ne)uteklo: Plyn zdraží až o desítky tisíc, zájem o rodinné domy za Prahou opadá...

Video placeholde
Co vám (ne)uteklo: Zájem o rodinné domy opadá
Rekonstrukce OD Máj v Praze na Národní třídě začne v červnu. Pro veřejnost bude včetně zdejších obchodů uzavřen v průběhu května.
Rekonstrukce OD Máj v Praze na Národní třídě začne v červnu. Pro veřejnost bude včetně zdejších obchodů uzavřen v průběhu května.
Simple Holešovice bude první společný projekt skupin PPF a Karlín Group
Simple Holešovice bude první společný projekt skupin PPF a Karlín Group
6
Fotogalerie

Zájem o rodinné domy za Prahou chladne. Čipová krize a válka na Ukrajině těžce dopadají na české automobilky a jejich dodavatele. Skupina PPF a seskupení Karlín Group, jehož zakladatelem a jedním z akcionářů je zkušený developer Serge Borenstein, budou společně stavět rezidenční projekty. Pražané, kteří nemají zafixované ceny, si od dubna znovu připlatí, meziročně to bude až o desítky tisíc korun více.

Konec realitního fenoménu. Rodinný dům za Prahou se přestal vážit zlatem

Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí. Jejich nabídka na realitních portálech začala růst a poptávka je přitom právě v této části trhu podstatně zdrženlivější než doposud. Nejvíce je jev patrný ve Středočeském kraji, kde roste počet domů v nabídce ve snaze majitelů ještě chytit živelný zájem o nemovitosti z uplynulých dvou let. Potenciální kupci přitom začali naopak více vzhlížet k nájemnímu bydlení, které jim umožní zůstat v metropoli.

Autoprůmysl se zasekl. Továrny Škody a Toyoty jedou na půl plynu, firmy volají po kurzarbeitu

Čipová krize a válka na Ukrajině těžce dopadají na české automobilky a jejich dodavatele. V prvním čtvrtletí letošního roku se v Česku propadla výroba aut o 18,9 procenta na 269 090 vozů. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu. Krize se přitom dál prohlubuje. „Prozatímní letošní celková ztráta vozů před Velikonocemi u nás přesahovala přes sto tisíc vozů proti plánovanému rozpočtu,“ uvedly odbory Škody Auto.

Skupina PPF bude v Praze stavět byty. Společně s Karlín Group investují čtyři miliardy

V pražském developmentu vzniká nové spojenectví. Skupina PPF a seskupení Karlín Group, jehož zakladatelem a jedním z akcionářů je zkušený developer Serge Borenstein, budou společně stavět rezidenční projekty. Čerstvě podepsaná dohoda mezi PPF Real Estate Holding a Karlín Group zahrnuje development společných projektů v přípravné fázi o celkové hodnotě čtyř miliard korun.

Pražané si za energie připlatí až desetitisíce. Hlavní dodavatelé skokově zdražují

Ceny energií dále hledají svůj strop. Pražané, kteří nemají zafixované ceny, si od dubna znovu připlatí, meziročně to bude až o desítky tisíc korun více. Od dubna zdražily Pražská plynárenská i Pražská energetika, tedy hlavní dodavatelé plynu, respektive elektřiny v hlavním městě.

Brzda pro miliardy v Mariánských Lázních. Miliardář Lukeš mění plány

Skupina Cimex miliardáře Petra Lukeše pozastavila několikamiliardový projekt, který by položil základ nové lázeňské čtvrti v Mariánských Lázních. Přestavbu hotelu Polonia a přilehlých budov, demolici dvorních traktů a napojení na park vedle radnice poslala k ledu postcovidová situace, ze které se hotely Orea ze skupiny Cimex musejí dostat.

Dongfeng už je v Česku. První vozy čínské automobilky jsou skoro vyprodány

Do České republiky dorazily první vozy čínské značky Dongfeng. Zájemci mohou vybírat ze tří modelů.

Domácnosti musejí snižovat závislost na ruském plynu. Stát přispěje na kotle i zateplení

Na pořizování tepelných čerpadel, kotlů na biomasu, solárních panelů či zateplení domů přispěje stát dalšími dotacemi. Chystaných balík má podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) pomoci zvýšit energetickou soběstačnost domácností, a to i těch nejchudších, na které nejvíce dopadá zvyšování cen energií. „Nastartování projektů energetických renovací budov je také klíčové z pohledu zvýšení nezávislosti domácností na spotřebě ruského zemního plynu,“ upozornila šéfka rezortu.

Aerolinky podcenily poptávku. Za dražším létáním nestojí jen cena ropy

Cena ropy dál roste a s ní i účty aerolinek za letecké palivo. Cesty letadlem se tak Čechům v současné době prodražují v průměru i o dvacet procent, vyplývá z dat tuzemských prodejců letenek. V praxi to značí až o tisíce korun vyšší ceny, a to především u delších letů. Odborníci však upozorňují, že kromě ceny paliva je zdražování způsobeno i tím, že letecké společnosti podcenily poptávku a zároveň nedokázaly nalákat zpět klientelu z dražších byznysových tříd. Dopad na ceny mají i zdlouhavé a nákladné oblety Ruska.

Investiční pasti. Při nákupu firemních bondů pozor na pochybné prodejce a marketingové fígle

Přestože se na tuzemském trhu s firemními dluhopisy a směnkami v posledních letech spálila řada investorů a jejich celkové ztráty jdou do miliard korun, stále se najde dostatek lidí, kteří kvůli vidině zajímavého zhodnocení neváhají vložit volné peníze do velmi rizikových, až pochybných projektů. Pokud však investor dá na doporučení České národní banky, Asociace pro kapitálový trh či expertů, má poměrně vysokou šanci se problémovým emisím vyhnout.

Armáda koupí desítky transportérů Pandur a Titus. Za miliardy je dodá Strnadova CSG

Zakázky za osm až deset miliard korun získá od české armády skupina Czechoslovak Group Michala Strnada. Její dceřiná firma Tatra Defence Vehicle, která má licenci amerického koncernu General Dynamics Land Systems na výrobu osmikolových obrněných transportérů Pandur, dodá podle informací deníku E15 čtyřicet těchto vozidel i s výzbrojí. Zřejmě to budou minomety.

Máj projde přestavbou za miliardu. Komunisty nenáviděná „švédská dvojka“ z návrhu zmizela

Modernizace pražského obchodního domu Máj odstartuje již letos v červnu. Pustí se do ní developerská společnosti Amádeus Real, za kterou stojí rodina Klánů. Ta získala pravomocné stavební povolení na stavbu. Nyní už zbývá pouze najít zhotovitele převážně vnitřní přestavby budovy a projekt odstartovat.