Domácnosti musejí snižovat závislost na ruském plynu. Stát přispěje na kotle i zateplení

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková chystá dotace na zvýšení energetické samostatnosti domácností.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková chystá dotace na zvýšení energetické samostatnosti domácností. Zdroj: Úřad vlády ČR

Na pořizování tepelných čerpadel, kotlů na biomasu, solárních panelů či zateplení domů přispěje stát dalšími dotacemi. Chystaných balík má podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) pomoci zvýšit energetickou soběstačnost domácností, a to i těch nejchudších, na které nejvíce dopadá zvyšování cen energií. „Nastartování projektů energetických renovací budov je také klíčové z pohledu zvýšení nezávislosti domácností na spotřebě ruského zemního plynu,“ upozornila šéfka rezortu.

Vláda využije zejména stávající program známý jako kotlíkové dotace, ve kterém mohou lidé žádat příspěvek na výměnu starých kotlů. „Kotlíkovými dotacemi letos míříme především do nízkopříjmových domácností,“ uvedla Hubáčková.

Peníze mohou získat žadatelé s příjmem do 14 242 korun na osobu měsíčně. Dotace pokryje až 95 procent nákladů až do 130 tisíc korun na kotel na biomasu a až do 180 tisíc korun na tepelné čerpadlo. Pokud si lidé objednali výměnu kotle do konce dubna nebo už nový kondenzační kotel mají, mohou získat podporu do sta tisíc korun.

Stát na nové kolo výzvy vyhradil 5,5 miliardy korun, v případě potřeby je ministerstvo připraveno hledat další prostředky v Národním plánu obnovy. Lidé budou moci o dotaci žádat kraje. Výzvu zatím vyhlásil Plzeňský kraj, další mají následovat v příštích týdnech. V minulých kolech dotační výzvy byl největší zájem o tepelná čerpadla, a to zejména v Moravskoslezském a Středočeském kraji, kde se nachází mnoho rodinných domů. Už tak bylo vyměněno téměř sto tisíc kotlů.

Video placeholde
Plán Česka při odstavení dodávek plynu • Videohub

Vláda připravuje další podporu třeba domácností, pro které by bylo i s dotací příliš drahé instalovat nový systém vytápění. Na ty míří program, který by přispěl na zateplení půdy, střechy či zdí a výměnu oken a dveří. „Na pilotní výzvu počítáme s alokací asi jedné miliardy korun, díky nimž se může realizovat až patnáct tisíc takových renovací,“ řekla Hubáčková.

Letos má být také spuštěn program na podporu komunitní energetiky, kdy lidé sdílejí energii například z bioplynové stanice. Chystá se také podpora obcí, měst a dalších veřejných subjektů, které budou moci čerpat dotace na fotovoltaické systémy. Ty by mohly být umístěny nejen na obecních budovách, školách, ale i třeba na čistírnách odpadních vod.

Opoziční hnutí ANO, za jehož vlády se začala výzva připravovat, spuštění dotací vítá. „Ale není nám jasné, proč se současně nejde stejným způsobem u zdrojů na dřevo, protože například co se týká štěpky, to je velmi využívaný zdroj zejména v menších obcích a to se v tuto chvíli ignoruje,“ uvedl poslanec Karel Havlíček.