Pražané si za energie připlatí až desetitisíce. Hlavní dodavatelé skokově zdražují

Pražská energetika je největším dodavatelem elektřiny v hlavním městě.

Pražská energetika je největším dodavatelem elektřiny v hlavním městě. Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Pražská plynárenská je největším dodavatelem plynu v Praze.
2
Fotogalerie

Ceny energií dále hledají svůj strop. Pražané, kteří nemají zafixované ceny, si od dubna znovu připlatí, meziročně to bude až o desítky tisíc korun více. Od dubna zdražily Pražská plynárenská i Pražská energetika, tedy hlavní dodavatelé plynu, respektive elektřiny v hlavním městě.

Jakého podílu Pražanů se zdražení týká, není jasné. Statistiky zohledňující podíl zafixovaných cen energií chybějí. Odhady analytiků ovšem hovoří o tom, že smlouvu zajišťující neměnné ceny dnes využívají zhruba tři pětiny domácností.

„Podíl smluv s fixací byl dlouhodobě minoritní a vzrostl až s příchodem energetické krize, podle zpráv z trhu už přesáhl šedesát procent,“ říká analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Proč stále rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Zbylé domácnosti si už musejí zvykat, že jim dodavatel jednou za pár měsíců pošle upozornění s dalším chystaným zdražením. Pražská plynárenská tak učinila od loňského listopadu už třikrát, naposledy v dubnu. Jde přitom o největšího dodavatele plynu v Praze.

U pražské domácnosti, která topí plynem, se průměrná výše faktury od loňského roku zdvojnásobila. „Ještě v září domácnost u běžného bytu za plyn zaplatila do 20 tisíc korun ročně. Nyní to může být mezi 30 až 40 tisíci. U běžného rodinného domu je tempo zdražení podobné. Při současných cenách se roční náklad může vyšplhat i nad 50 tisíc,“ vypočítává analytik společnosti ENAS Vladimír Štěpán, podle něhož už se nové ceny propisují do zvyšování záloh.

U elektřiny situace tak dramatická není. I u ní si ale Pražané připlatí, meziročně zhruba o třetinu. Pražská energetika, největší dodavatel elektřiny v metropoli, totiž od dubna podruhé zdražila. „Zatímco před energetickou krizí běžná domácnost za elektřinu zaplatila přibližně 15 tisíc korun, dnes ji ten samý odběr vyjde na 20 tisíc,“ upozorňuje Gavor.

Příčiny zdražení zůstávají stejné. Poté co loni na podzim vyšlo najevo, že v evropských zásobnících není dostatek plynu pro nadcházející topnou sezonu, se hlavním činitelem stala nejistota spojená s válkou na Ukrajině. 

Korekci cen čekat nelze, míní Gavor. „Snížení intenzity bojů lze podle vojenských analytiků očekávat nejdříve po 9. květnu, kdy chce ruský prezident Vladimir Putin údajně prezentovat své územní zisky na Ukrajině. Bez utlumení bojů a deeskalace napětí mezi Západem a Ruskem přitom ceny energií výrazně neklesnou,“ uzavírá Gavor.

Ceny elektřiny a plynu zvyšují i ostatní dodavatelé. Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu při Národohospodářském ústavu Akademie věd České republiky loni v prosinci zveřejnil studii, podle níž jsou energie stále významnější položkou v rozpočtu.

Průměrná česká domácnost si letos podle studie meziročně připlatí za energie zhruba 941 korun měsíčně. Běžná domácnost by tak na bydlení dávala 33 procent svých příjmů místo stávajících 29 procent v případě, že by se neměnily její příjmy ani další náklady jako nájmy a hypotéky. Skokový růst cen energií podle studie nejvíce dopadne na nízkopříjmové domácnosti.