Daň z nemovitosti zaplatí v lednu sto tisíc lidí, hypotéky zlevňují, Tesla padla

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: grafika e15

  • Sto tisíc lidí musí už v lednu zaplatit daň z nemovitosti. Nařizuje to vládní balíček
  • Královna trhu s elektromobily padla. Tesla ztrácí světové prvenství, střídá ji čínská BYD
  • Banky snižují úrokové sazby u hypoték. Nejvýraznější pokles oznámila Moneta

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Sto tisíc lidí musí už v lednu zaplatit daň z nemovitosti. Nařizuje to vládní balíček

Stavební pozemky, garáže nebo místnosti v obytném domě pronajímané turistům podléhají už od začátku roku 2024 zdanění. Jejich majitelé musejí přiznat daň z těchto nemovitostí nejpozději do konce ledna, upozornila Finanční správa. Nová povinnost plynoucí z vládního úsporného balíčku se týká zhruba jednoho sta tisíc poplatníků.

Královna trhu s elektromobily padla. Tesla ztrácí světové prvenství, střídá ji čínská BYD

Americká Tesla postupně přichází o světové prvenství v prodeji elektromobilů. Čínská automobilka BYD se na ni ve třetím čtvrtletí těsně dotáhla a v tom právě končícím čtvrtém ji už pravděpodobně předehnala.

Banky snižují úrokové sazby u hypoték. Nejvýraznější pokles oznámila Moneta

První banky začaly snižovat úrokové sazby u hypoték. Nejvýznamnější pokles oznámila Moneta Money Bank, následovaná Air Bank a Raiffeisenbank. Komerční banka mírně upravila úrokové sazby již se začátkem prosince. 

VIDEO: Jediná burza, která dokáže překonat růst cen chleba

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Jediná burza, která dokáže překonat růst cen chleba. Praha proti Evropě a Wall Street • e15

Byty budou v roce 2024 opět zdražovat. Developeři čekají na návrat klientů s hypotékami

Zlevňování skončilo. Počínající snižování úrokových sazeb ze strany České národní banky, uvolnění pravidel pro získání hypoték a snížení daně z přidané hodnoty na novostavby od nového roku povede podle odborníků k oživení zájmu o nákup bytů a domů. Jejich cena začne v průběhu roku 2024 stoupat, a to zejména ve velkých městech. Krátké období stagnace, zlevňování a slevových akcí tak už podle nich skončilo.

Jak se budou vyvíjet ceny energií: Dodavatelé budou moci ještě více zlevňovat

Ceny tuzemských dodavatelů energií budou v průběhu příštího roku dál klesat, alespoň pokud se nezvýší geopolitické napětí a zároveň nenastanou jiné nepředvídatelné události. Zlevnění neregulované části energií pro koncové spotřebitele umožní už současné velkoobchodní ceny, které jsou na několikaměsíčních minimech a jež se do ceníků dodavatelů vždy propisují až se zpožděním. Druhým směrem ale bude působit zvýšení regulované části ceny.

Škoda Auto v roce 2024: nové elektromobily mají být bičem na Teslu i Číňany

Nervozita z nejisté budoucnosti je v autoprůmyslu skoro až hmatatelná. Stabilní roky plné neotřesitelných jistot jsou pryč, tržní podíly se rychle mění. Komu se nepodaří etablovat v obchodu s čistě elektrickými vozy, tomu nepomůže ani reputace "tradiční a spolehlivé značky s mnohaletou historií". Nepříjemnou nutnost reagovat na změny si uvědomují velké americké automobilky i evropské koncerny. Výjimkou není ani Škoda Auto. V příštím roce ji čeká mimo jiné ostrý souboj s Teslou i čínskými výrobci o zákazníka, kterému se zvyšují daně a znehodnocují úspory. Přesto může zabodovat. K dosud jedinému elektromobilu Enyaq totiž přibude kompaktní SUV Elroq. Důležitých okamžiků ale čeká Škodovku mnohem více.

Obchod za stovky milionů. Penta prodala kancelářskou budovu na Vinohradech

Penta Real Estate prodala kancelářskou budovu v Dykově ulici na Vinohradech, kterou by bylo možné přestavět na byty. Kupujícím je společnost Fidurock, informoval mluvčí Martin Lánský za Penta Real Estate. Cenu firma neupřesnila, podle mluvčího má rezidenční projekt hodnotu stovek milionů korun.