Banky snižují úrokové sazby u hypoték. Nejvýraznější pokles oznámila Moneta

Hypotéky (ilustrační foto)

Hypotéky (ilustrační foto) Zdroj: Jan Juhaniak / E15

První banky začaly snižovat úrokové sazby u hypoték. Nejvýznamnější pokles oznámila Moneta Money Bank, následovaná Air Bank a Raiffeisenbank. Komerční banka mírně upravila úrokové sazby již se začátkem prosince. 

Moneta Money Bank představila nabídku, která má potenciál rozvířit hypoteční trh. Hypotéku s fixací od pěti let výše je u ní možné nyní pořídit se sazbou 4,49 procenta. Přitom průměrná sazba podle posledního Hypomonitoru je 5,67 procenta.

Pokles se u Monety týká nově sjednaných hypotečních úvěrů při fixacích na pět, sedm a deset let při sjednání pojištění schopnosti splácet. Stejná roční sazba od 4,49 procenta platí i pro refinancování hypoték.

„Zajímavé je, že všichni spíše očekávali, že k výraznějšímu snižování sazeb ze strany komerčních bank dojde až v návaznosti na snížení základní úrokové sazby ČNB. K tomu by teoreticky mohlo dojít už 21. 12., jisté to ale není a ani ČNB nemá jasno,“ komentuje Martin Machala ze startupu Ownest s tím, že počet zájemců o hypotéku, kteří na ni nyní dosáhnou, by se s o procentní bod výhodnější sazbou mohl skokově zvýšit.

Výhodnější hypotéka: kdo se přidá?

Už nyní je jasné, že Moneta ve snižování sazeb nezůstane sama. Další vlaštovky se již přidaly, i když sazby nezamířily dolů tak výrazně.

Nabídku hypoték upravila také Air Bank. Nově se u ní nabídka výše úrokové sazby nebude vázat na výši hypotéky. „U hypotéky klient dopředu transparentně vidí, jakou sazbu podle typu hypotéky a délky zvolené fixace dostane," říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank. Při sjednání pojištění schopnosti hypotéku splácet navíc banka klientovi zlevní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu. Od 15. prosince 2023 bude Air Bank zároveň nabízet levnější hypotéky pro úrokové sazby s fixací na dva roky. Levnější jsou i refinancované hypotéky s fixací na tři roky.

„Kratší, dvou- a tříleté fixace hypoték si za poslední půlrok sjednalo přibližně 60 procent našich klientů. Dá se očekávat, že tento trend bude dál pokračovat. Proto chceme zájmu klientů vyjít vstříc a úrokovou nabídku u dvouletých a některých tříletých fixací podstatně zlevníme,“ uvádí Marek Richter.

Pro představu, u hypotéky do 5 milionů korun, kterou si klient převede z jiné banky do Air Bank a u níž využije fixace úrokové sazby na 2 roky a pojistí si schopnost splácení, činí rozdíl oproti původní sazbě dokonce 0,5 procentního bodu, konkrétní sazba by nyní měla být 5,49 procenta.

Sazby snížila i Raiffeisenbank. Podle mluvčí Terezy Kaiseršotové u jednoletých fixací o půl bodu na 6,99 procenta, u dvouletých rovněž o půl bodu na 6,09 procenta, u tříletých o 0,3 bodu na 5,79 procenta, u pětiletých o 0,3 bodu na 5,69 procenta, u desetiletých o 0,2 bodu na 5,99 procenta a u 15letých o 0,3 bodu na 6,29 procenta.

Komerční banka snižovala úroky u hypoték dokonce už od 1. prosince, a to u krátkých fixací, u jednoleté o 0,3 bodu a u dvouleté o 1,5 bodu. „Reagovali jsme tak na vyšší poptávku klientů po krátkých fixacích z poslední doby. Co se týká delších fixací úrokových sazeb, po těch je nyní poptávka minimální, neboť klienti očekávají v následujících měsících spíše mírný pokles úrokových sazeb," uvedl manažer hypoték KB Ondřej Šuchman.

BankaTyp fixaceNová sazbaPoznámky
Moneta Money Bank5, 7, 10 let4,49 %Platí i pro refinancování
Air BankRůznéZávisí na fixaci a pojištěníSleva 0,1 % s pojištěním schopnosti splácet
Raiffeisenbank1-15 let6,99 % - 5,69 %Závisí na délce fixace
Komerční BankaKrátké fixaceZávisí na fixaciSnížení od 1. prosince

Další banky vyčkávají

Ostatní banky nastalou situaci zatím vyhodnocují. „Změny úrokových sazeb neoznamujeme dopředu, vždy až ve chvíli, kdy k jejich úpravě dochází a prvně to oznamujeme svým klientům. Konkurenci sledujeme a zvažujeme, zda a jakým způsobem na aktuální výraznou úpravu sazeb budeme reagovat," uvedl Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky.

Další vývoj promýšlí i Česká spořitelna. „Sledujeme konkurenci, pochopitelně ale nechceme komentovat, kdy a jakým způsobem na ni budeme reagovat. Zároveň se dá předpokládat, že případné snížení sazeb ze strany ČNB povede k dalším pohybům úrokových sazeb na trhu," sdělil Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny. 

Hypoteční banka podle mluvčí Pavly Kuklové přistupuje ke každému klientovi individuálně. „Výsledná úroková sazba se odvíjí od konkrétního nastavení hypotéky. Zajímavou slevu na úrokové sazbě pak nabízíme u naší Hypotéky na úsporné bydlení," uvedla.

„Sledujeme vývoj trhu a případnou úpravu sazeb v prosinci nevylučujeme," sdělil mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Obdobně odpovídala na dotazy redakce E15 i Kristýna Dolejšová, tisková mluvčí mBank s tím, že snížení nevylučuje banka v prvním kvartálu příštího roku.