Bez modernizace hrozí tragédie: proti sobě jely po jedné koleji dva vlaky

železniční přejezd (foto E15)

železniční přejezd (foto E15) Zdroj: 7 Marek Podhora

Ve Strančicích u Prahy dnes ráno jely proti sobě po jedné koleji dva osobní vlaky. Podařilo se je zastavit zabezpečovacím zařízením generální stop, nikdo nebyl zraněn. Obě soupravy, plně obsazené cestujícími, zůstaly stát asi 600 metrů od sebe. Byl to letos již čtvrtý případ, kdy na českých tratích projely vlaky návěstidly zakazujícími další jízdu. Za celý loňský rok pak došlo k podobné situaci v 77 případech.

Podobný případ se stal i před osmi dny v Kolíně, kde vjel osobní vlak do cesty projíždějícímu vlaku InterCity. Strojvedoucí zastavil vlak necelých 100 metrů za projetým návěstidlem. Také tento incident se obešel bez zranění a škody na majetku. Za celý loňský rok projely vlaky návěstidly zakazujícími další jízdu v 77 případech, letos se to stalo zatím čtyřikrát.

„Tato událost ukázala na nutnost stálého pokračování instalace moderní zabezpečovací techniky a to ve všech směrech. Stávající moderní zabezpečovací zařízení vyhodnotilo situaci jako nebezpečnou a vyslalo dispečerovi signál, aby vlaky zastavil. Tento způsob řešení mimořádné situace je však závislý na lidském faktoru – na vyhodnocení situace dispečerem. Dnes už ale existuje moderní a finančně dostupný systém, kterou v několika stanicích v ČR SŽDC již nainstalovala. Ten nejen, že informuje dispečera o nebezpečné situaci, ale bez zásahu člověka vlaky zastaví,“ řekl Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha.

Podle statistik Drážní inspekce se v minulém roce stalo na železnici 77 podobných případů, nikdo při nich nebyl zraněn ani usmrcen. Stejný počet inspektoři zaznamenali i předloni. V roce 2010 evidovali 80 případů, o rok dříve 70. Nejvíce případů projetí návěstidly za posledních deset let zaznamenali vyšetřovatelé v roce 2006, kdy řešili 85 těchto událostí.