Dárky dorazí včas, slibuje Amazon. Stávky v Německu distribuci neohrozí

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Pokračující stávky v německých distribučních centrech internetového obchodu Amazon již zneklidnily řadu zákazníků. Společnost se je nyní snaží uklidnit slibem: „Kdo si zboží objedná do páteční půlnoci, ten ho do Štědrého dne dostane.“

Největší zásilkový obchod světa garantuje svým zákazníkům bez ohledu na probíhající stávky v německé distribuci, že své objednané vánoční dárky dostanou v termínu. „Objednávka se standardní dopravou, která bude podána do půlnoci 20.12 bude do Štědrého dne doručena, “ napsal Amazon zákazníkům v oficiálních e-mailech.

Německý odboruvý svaz Verdi i ve středu pokračuje ve stávce v distribučním centru v hessenském Bad Hersfeldu a v Lipsku. Tam odboráři chtějí své protesty stupňovat až do soboty.

Společnost Amazon v uplynulých dnech opakovaně zdůraznila, že protesty zaměstnanců nebudou mít na dodávky zboží zákazníkům žádný vliv. Ke stávkám se totiž připojily jen stovky z devíti tisíc německých zaměstnanců.

Odborový svaz Verdi požaduje, aby Amazon svým zaměstnancům v Německu dal platy, které jsou běžné v maloobchodě a zásilkovém prodeji. Skladníci v Amazonu jsou nyní v kategorii logistika, kde jsou platy nižší.

Profil společnosti Amazon
Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 tisíc lidí. Amazon stále nemá stránky v českém jazyce.

V Bad Hersfeldu Amazon nabízí zaměstnancům nástupní plat 9,83 eura (271 korun) za hodinu, minimální mzda pro zaměstnance v maloobchodě je v Hesensku 12,18 eura (336 korun) za hodinu. V Lipsku je nástupní plat u Amazonu 9,30 eura (256 korun) za hodinu, minimální mzda v maloobchodě v Sasku činí 10,66 eura (294 korun) za hodinu. Německé odbory během letošního roku uspořádaly v logistických centrech Amazonu už několik výstražných stávek.

Média v minulosti spekulovala, že Amazon chce kvůli sporům s odbory přesunout logistická centra z Německa do jiných evropských zemí. Internetový obchod zprávy o možném stažení z Německa popřel. Server E15. cz jako první informoval, že společnost vytvoří nová tři logistická centra v České republice. I zde má však Amazon problémy. Obyvatelé obcí, kde mají obří haly společnosti vyrůst, si je ve svém sousedství nepřejí.

Průkopník moderních technologií

Amazon protesty zaměstnanců příliš netrápí. Ke kritice uvádí, že platy jsou v horní části mezd v logistice. Firma navíc hodlá svou dopravu posunout do nové dimenze. K přepravě zásilek chce využívat bezpilotní letouny. Nyní probíhá testování. Šéf firmy Jeff Bezos očekává, že provoz plně robotických strojů začne do čtyř nebo pěti let. Spolu s vlastním vývojem je totiž třeba pamatovat na četné testy a předpisy.