Francie čeká nové protesty, ty možná naruší letecké spojení s Českem

Boeing 777 Air France

Boeing 777 Air France Zdroj: Air France

Život ve Francii naruší ve čtvrtek další demonstrace a stávky proti vládní reformě zákoníku práce, která podle odborů znevýhodňuje zaměstnance ve prospěch zaměstnavatelů. Akce se dotkne i leteckého spojení mezi Francií a Českem: na této trase byly pro čtvrtek zrušeny dva spoje.

Půjde o čtrnácté podobné protesty Francouzů od března, které mnohdy provázelo i pouliční násilí. Socialistická vláda příslušný zákon přesto v červenci definitivně prosadila v parlamentu. Od reformy si kabinet slibuje snížení přetrvávající míry nezaměstnanosti kolem deseti procent. Nový protest má podpořit záměr odborů omezit uplatnění reformy v podnicích a pomocí justice.

Správa civilního letectva ve Francii DGAC vyzvala letiště Charles de Gaulle, Orly a Beauvais v oblasti Paříže, aby raději zrušily 15 procent plánovaných čtvrtečních letů. Například společnost Air France ale počítá jen s malým narušením svého letového řádu. Přesto spolu s DGAC vyzvala cestující, aby se o konkrétní situaci informovali před cestou na letiště.

Informovat se předem o svých čtvrtečních letech do Francie doporučila dnes lidem i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Rovněž doporučila cestujícím, aby se na letiště v Paříži dostavili s předstihem a ponechali si časovou rezervu pro cestu na letiště veřejnou dopravou, která by mohla být narušena. Podle informací společnosti Letiště Praha byl zrušen jeden přílet a jeden odlet na lince mezi jihofrancouzským městem Toulouse a Prahou.

Důležitý je počet lidí v ulicích, tvrdí odbory

Stávky se podle agentury AFP mají projevit hlavně v dopravě, ale očekává se, že narušení spojů na železnici, v letectví i městské hromadné dopravě nebude velké. Pro odbory bude ovšem důležité, kolik lidí bude na jejich výzvu demonstrovat v ulicích Paříže a dalších měst. Zatímco začátkem roku se jim dařilo mobilizovat statisíce občanů, při posledním protestním dni 5. července to bylo 30 tisíc.

V čele protestů je nejvýznamnější odborový svaz CGT. Druhá nejmocnější odborová ústředna CFDT ale nakonec zákon podpořila a dokonce vyzvala vládu k jeho rychlému uplatnění.