Stávky ve Francii začínají omezovat fungování země

provoz přerušen. 24hodinovou stávku v elektrárně Nogent-sur-Seine odhlasoval její personál

provoz přerušen. 24hodinovou stávku v elektrárně Nogent-sur-Seine odhlasoval její personál Zdroj: profimedia

Ve Francii přituhuje. Po rafineriích stávky a odborářské blokády zastavily v noci také jadernou elektrárnu Nogent-sur-Seine, která má výkon srovnatelný s českým Temelínem. Další tři jaderné elektrárny mohou následovat. Ke stávce a omezení výroby elektřiny vyzval zaměstnance elektráren odborový svaz CGT Energie.

Provozovatel elektráren Electricité de France hodlá případné výpadky pokrýt výrobou v uhelných zdrojích. Pokud by to nestačilo, je provozovatel přenosové soustavy RTE připraven elektřinu pro zajištění stability sítě dovézt ze zahraničí. Jaderný dozor ASN pro deník Le Point uvedl, že stávky neohrozí bezpečnost jaderných elektráren.

Nepracují ani zaměstnanci přístavů. Pařížské letiště muselo kvůli stávce zrušit 15 procent letů. Neomezenou stávku zaměstnanců v letecké dopravě by mohli odboráři vyhlásit začátkem června.

Boj kvůli reformě

Odboráři válčí s vládou o reformu pracovního práva. Proti srsti jim je například usnadnění propouštění či větší volnost firem při dohodách o délce pracovní doby. Podniky by se nově nemusely řídit odvětvovými kolektivními smlouvami. Premiér Manuel Valls i včera zopakoval, že vláda reformu nestáhne a nebude v ní ani nic měnit. O návrhu se bude hlasovat v červnu.

Na poplach už bijí i podniky, kde zaměstnanci zatím pracují. Největší zaměstnavatelské svazy ve společném prohlášení uvedly, že stávky v dopravě a potíže se zásobováním pohonnými hmotami už začínají mít vliv na ekonomickou aktivitu.
Vyzvaly vládu, aby co nejrychleji situaci odblokovala.

Pohonné hmoty z rezerv
Kvůli blokádám rafinerií a skladů pohonných hmot je bez benzinu a nafty přes 20 procent čerpacích stanic. Vláda uvolnila nouzové zásoby, které odpovídají třem dnům spotřeby. Celkem skladuje Francie benzin a naftu na 115 dní.