Lítačka se přestěhuje z peněženky do mobilu, revizorům bude stačit jízdenka v aplikaci

Lítačka, ilustrační foto

Lítačka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Lítačka, ilustrační foto
Lítačku jde nahrát také na platební kartu.
Lítačka, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Cestující v pražské MHD se už revizorům nebudou muset prokazovat kartičkami. Město od prosince umožní nahrávat časové kupony do mobilní aplikace PID Lítačka. K tomu dosud sloužily fyzické nosiče Lítačka, In Karta Českých drah nebo bankovní karty Visa a Mastercard. Novinka vyšla městskou firmu Operátor ICT na téměř tři čtvrtě milionu korun.

„Je důležité uvědomit si složitost dopravně-odbavovacího systému, který propojil odbavování v hlavním městě a Středočeském kraji a má dosah na tři miliony obyvatel. Je tak největším dopravně-odbavovacím systémem v republice,“ vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Ke spuštění byly podle něho nutné aktualizace odbavovacích zařízení ve všech dopravních prostředcích pražské integrované dopravy a Středočeského kraje. Dotkly se 26 dopravců.

Teď bude revizorovi při kontrole stačit mobil. „Osoby oprávněné ke kontrole budou čtečkami načítat QR kód či NFC čip v platformě Android obsahující informace o zakoupeném dlouhodobém časovém kuponu. Odbavit se bude možné i ve vlacích a příměstských autobusech,“ uvádí mluvčí firmy Operátor ICT Vladimír Antonin Bláha.

Další novinkou bude možnost nakupovat dlouhodobé časové kupony prostřednictvím mobilní aplikace, která zatím umožňovala pořízení jen těch krátkodobých. S tím se však počítá až v prvním čtvrtletí příštího roku.

Slibné možnosti

Aplikace výhledově propojí různé formy dopravy. K MHD přibude sdílení kol nebo automobilů a možnost zaplatit jízdenku a parkování v rámci jedné transakce.

Od spuštění mobilní aplikace loni v srpnu je přes ni možné také zakoupené jízdenky přeposílat třetím osobám, aktivovat je podle potřeby, zobrazit nejbližší zastávku s aktuálními časy odjezdů nebo volná místa na městských parkovištích typu P+R.