Praha vymění všechny zastaralé automaty na jízdenky. Půjde platit i kartou

Nový automat na jízdenky v Praze.

Nový automat na jízdenky v Praze. Zdroj: Profimedia.cz

Nový automat na jízdenky v Praze.
Nový automat na jízdenky v Praze.
Starý automat na jízdenky v Praze.
Pražská MHD.
5
Fotogalerie

Pražský dopravní podnik (DPP) postupně vymění v metru všechny automaty na výdej jízdenek. Nově budou umět všechny stroje přijímat i platební karty, řekla mluvčí DPP Aneta Řehková. V rámci pražské integrované dopravy (PID) je nyní zhruba třetina automatů, v nichž cestující již mohou platit nejen mincemi ale i kartou. Na jízdném v automatech vybere DPP ročně přes 500 milionů korun.

"V první řadě chceme postupně vyměnit stávající automaty na výdej jízdenek ve stanicích metra přijímající pouze mince za nové automaty, které budou přijímat i platební karty a ovládané budou dotykovým displejem," uvedla Řehková. Přístroje budou být vyměňovány ještě letos.

Takové automaty nyní fungují v některých stanicích metra, například na Hlavním nádraží nebo Národní třídě. Z celkového počtu 550 automatů, které v rámci PID fungují, jich 165 přijímá karty a dají se ovládat dotykovým displejem.

Modernizaci současných přístrojů podnik nechystá. "DPP bude postupně nakupovat nové automaty. Modernizace části starších přístrojů již proběhla v roce 2016," uvedla Řehková.

V roce 2017 dosáhly v automatech tržby podniku za jednotlivé jízdné 566 milionů korun bez DPH. Celkem vybere DPP ročně na jízdném zhruba čtyři miliardy.

DPP je největší městská firma, která zaměstnává téměř 11 000 lidí. Jejím stoprocentním vlastníkem je Praha, která na jeho provoz přispívá ročně částkou přes 12 miliard korun.