Přehledně: Mobilní signál v metru. Kde si zavoláte a mrknete na facebook a kde ne?

Metro, ilustrační foto.

Metro, ilustrační foto. Zdroj: Unsplash

Stanice metra linky C.
Sídlo Dopravního podniku Praha.
Stanice metra Kobylisy
Stanice metra Ládví
Stanice metra Jinonice.
7
Fotogalerie

Míst, kde se cestující v pražském metru připojí k internetu, má dál rychle přibývat. Na poslední rozšíření mobilního signálu do dalších pěti stanic na lince C v úseku Muzeum – Nádraží Holešovice chce dopravní podnik navázat do března, kdy se má signál dostat do dalších šestnácti stanic a přilehlých tunelů na trasách A i B. Celé metro má být připojeno do roku 2021. Vysokorychlostní mobilní sítí LTE zatím operátoři pokryli šestnáct stanic a tunelů na linkách A a C.

Ukončete nástup, dveře se zavírají. Pokud zrovna telefonujete, je to znamení k tomu, se s dotyčným na lince rozloučit. Postupně ale přibývá míst, kde na tento zvyk budou moci cestující zapomenout. 

Kde se dnes připojíte k síti 4G:

Trasa A: Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny, Nemocnice Motol.

Trasa C: Roztyly, Kačerov, Budějovická, Pankrác, Pražského povstání, Vyšehrad, I. P. Pavlova, Muzeum, Hlavní nádraží, Florenc, Vltavská, Nádraží Holešovice.

Kde se připojíte k signálu 4G do března příštího roku:

Trasa A: Muzeum, Můstek, Staroměstská, Malostranská, Hradčanská, Dejvická.

Trasa B: Smíchovské nádraží, Anděl, Karlovo náměstí, Národní třída, Můstek, Náměstí republiky, Florenc, Křižíkova, Invalidovna, Palmovka.

Kde se ani po březnu příštího roku nepřipojíte: 

Trasa A: Náměstí míru, Jiřího z Poděbrad, Flora, Želivského, Strašnická, Skalka, Depo Hostivař.

Trasa B: Zličín, Stodůlky, Luka, Lužiny, Hůrka, Nové Butovice, Jinonice, Radlická, Českomoravská, Vysočanská, Kolbenova, Hloubětín, Rajská zahrada, Černý most.

Trasa C: Háje, Opatov, Chodov, Kobylisy, Ládví, Střížkov, Prosek, Letňany.

Dopravní podnik uvedl, že se do konce prvního čtvrtletí příštího roku standard 4G rozšíří do dvaceti stanic metra. Cestující prý budou moci záhy využívat vysokorychlostní síť LTE v celkem 32 stanicích a přilehlých tunelech, což je více než polovina celého rozsahu podzemní dráhy. K pokrytí sítí LTE v celém rozsahu metra tak zůstane dovybavit nejmodernějšími zařízeními ještě 29 stanic a přilehlých tunelů.

„Původní plán počítá s pokrytím signálu ve standardu 4G ve všech úsecích nejpozději do konce roku 2022. Budou-li práce pokračovat stejným tempem jako doposud, je pravděpodobné, že cestující budou moci využívat signál 4G ve všech úsecích metra již na sklonku roku 2021,“ uvedl dříve podnik.

„Signál v metru měl být už dlouho samozřejmostí, Praha bohužel o několik let zaspala. Jsem proto rád, že se daří urychlovat instalační práce a alespoň po úsecích zlepšovat cestujícím komfort a umožnit jim vyřídit si běžné on-line povinnosti. Věřím, že stejným tempem budou operátoři postupovat i v dalších měsících, aby celé metro bylo pokryto LTE sítí již do konce roku 2021,“ řekl šéf DPP Petr Witowski.

Metro pokrývají signálem operátoři na vlastní náklady, podle DPP stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi v průměru deset milionů korun. Nejdelší vzdálenost mezi dvěma stanicemi urazí cestující v úseku Nádraží Holešovice - Kobylisy, stanice dělí necelé tři kilometry. Naopak nejkratší vzdálenost ujede metro mezi stanicemi Muzeum a Hlavní nádraží, jedná se o pouhých 425 metrů.

Dozorčí rada DPP loni v dubnu schválila smlouvu s konsorciem operátorů, a to na 20 let, kdy za prvních deset let operátoři vyplatí DPP 120 milionů korun.  

5G bude za rok všude. Qualcomm prozradil, že svůj modem dodá více než 30 výrobcům telefonů a počítačů.>>>