Americké banky letos zvýšily zisk, počet bankrotů klesl

banky, USA, Wall Street

banky, USA, Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Americký bankovní sektor letos vykazuje nejvyšší zisky od roku 2006. Letos také zkrachovalo nejméně bank od finanční krize v roce 2008. Uvedla to dnes agentura AP na základě údajů Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC).

Počet bankrotů bankovních institucí letos klesl na 51 z loňských 92, ze 157 případů v roce 2010 a 140 v roce 2009. Stále však je vysoko nad průměrnými pěti bankroty v dobách zdravé ekonomiky.

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku vzrostl úhrnný zisk bankovního sektoru na 37,6 miliardy dolarů (714 miliard korun) ve srovnání se 35,3 miliardy dolarů o rok dříve. Byl to nejlepší výsledek od třetího čtvrtletí 2006, kdy ještě bankovní sektor zažíval boom, který brzy poté dramaticky zastavila hypoteční a finanční krize. V posledním čtvrtletí 2008, kdy krize eskalovala, ztratily americké banky celkem 32 miliard dolarů.

Bankám pomáhá postupné oživování ekonomiky a růst zaměstnanosti. Poprvé od roku 2009 tak vedou růst zisků vyšší příjmy, nikoli zisky z obchodování nebo snižování rezerv proti ztrátovým úvěrům.

Objem půjček, které banky poskytly spotřebitelům, za 12 měsíců do konce září vzrostl o 3,2 procenta. Spotřebitelské úvěry pomáhají ekonomickému růstu, protože spotřební výdaje se na výkonu ekonomiky podílejí asi 70 procenty. Celkově však úvěry spotřebitelům zůstávají výrazně pod dlouhodobým průměrem.