Americký penzijní fond žaluje banky. Podváděly prý s vládními dluhopisy

Banka JPMorgan. I té se obvinění dotýká

Banka JPMorgan. I té se obvinění dotýká Zdroj: ctk

Více než dvě desítky finančních společností čelí ve Spojených státech žalobě kvůli údajné konspiraci a manipulaci při aukcích vládních dluhopisů. Žalobu podal bostonský penzijní fond State-Boston Retirement System. Je namířena proti primárním prodejcům vládních dluhopisů, kteří mohou obchodovat přímo s centrální bankou.

Penzijní fond tvrdí, že banky si vyměňovaly důvěrné informace o zákaznících a koordinovaly strategii. To jim prý umožňovalo dosahovat vyšších cen u vládních dluhopisů, které prodávaly investorům na aukcích, a současně snižovat ceny, za které tyto dluhopisy nakupovaly.

Podle fondu se tak finanční instituce snažily nezákonně obohatit na úkor investorů a porušovaly antimonopolní zákony. „Tento systém poškodil soukromé investory, protože museli za dluhopisy platit příliš vysoké ceny. Poškodil rovněž obce a podniky, protože v důsledku těchto manipulací se zvýšily úroky u jejich dluhopisů,“ uvedl zástupce bostonského penzijního fondu Michael Stocker.

22 obviněných firem

„I menší manipulace s cenami vládních dluhopisů může mít obrovské následky,“ dodal. Obvinění se týká celkem 22 firem, včetně společností Merrill Lynch, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase & Co a UBS.

Některá média již v červnu informovala, že americké ministerstvo spravedlnosti prošetřuje podezření na nezákonné dohody při aukcích vládních dluhopisů.