Banka EBRD půjčuje a investuje už třicet let. Znovu má v hledáčku Česko

Socha Venuše před londýnským sídlem EBRD

Socha Venuše před londýnským sídlem EBRD Zdroj: profimedia.cz

Evropská banka pro obnovu a rozvoj, která právě před třiceti lety, 15. dubna 1991, zahájila svou činnost, vznikla na pomoc bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury a podporovat soukromé podnikání a privatizaci. Založení EBRD schválila schůzka rady Evropských společenství v prosinci 1989 ve Štrasburku na základě návrhu francouzského prezidenta Françoise Mitterranda.

Instituce sídlící v Londýně působí ve 38 ekonomikách v Evropě, Asii a v Africe. Kromě půjček a přímých investic také poskytuje záruky dalším investorům, svým vstupem zvyšuje důvěryhodnost podniků a poskytuje technickou pomoc a finanční poradenství. Investice, které banka poskytuje obvykle společně s dalšími soukromými investory, jdou ze sedmdesáti procent do soukromého sektoru a třiceti procent do sektoru veřejného.

Akcionáři EBRD, kterou od loňského roku vede Odile Renaudová-Bassová jako první žena v čele této instituce, je podle jejích internetových stránek 69 zemí, dále Evropská unie a Evropská investiční banka. Základní kapitál banky činí 30 miliard eur, zhruba 787 miliard korun.

Česká republika přestala v roce 2007 jako první z členských zemí využívat programů EBRD, protože země podle pravidel banky už dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky, zůstala ale akcionářem. Celkem se EBRD v ČR od roku 1993 do prosince 2007 podílela na 103 projektech, jejichž celková hodnota byla 4,7 miliardy eur; 96 procent z toho byly projekty v soukromém sektoru.

Nyní se EBRD chystá v Česku opět investovat. Na základě žádosti české vlády o tom rozhodla správní rada banky letos 24. března. EBRD se znovu zapojí do investičních projektů, aby pomohla zmírnit dopady pandemie na ekonomiku, zaměří se na soukromý sektor.