Český bankovní byznys chřadne, banky vydělaly nejméně od roku 2011

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Českým bankám jdou obchody hůře než loni. Podle nejnovějších dat České národní banky vydělaly domácí peněžní ústavy v prvním pololetí 35,2 miliardy korun, takřka o miliardu a půl méně než v minulém roce, a finančníci zažili nejslabší výsledky od roku 2011.

„Na vývoji ziskovosti se výrazně podepisuje prostředí nízkých úroků. České banky mají velký přebytek peněz, jejich umisťování je však při propadu výnosů státních dluhopisů nutně méně ziskové. Nadto i navzdory oživení ekonomiky nejeví podniky větší zájem o nové úvěry,“ vysvětluje Martin Lobotka z Consequ.

Poptávka po nových půjčkách z řad podniků totiž stále klesá. V prvním pololetí si firmy podle dat ČNB sjednaly nové úvěry za 235 miliard korun, což je o bezmála pět procent méně než loni, údaj navíc ukazuje na vůbec nejnižší zájem podniků o financování od roku 2004. Jistou náplastí zůstává oživení v půjčkách domácnostem, jejichž zájem už dokonce překročil předkrizovou úroveň. „Růst úvěrů je tažen téměř výhradně hypotékami, které jsou z pohledu bank relativně nízkomaržové,“ vysvětluje analytik Milan Lávička z J&T Banky.

Nově uzavřené půjčkyNově uzavřené půjčky | Profimedia.cz

K zalepení děr ve výsledovce však spotřebitelský zájem nestačí. Zisky bank před ještě větším poklesem zachránily především nákladové škrty. „Bankám pomáhala úsporná opatření, která v průběhu loňského roku zaváděly, a naplno se projeví až letos,“ uvádí Petr Bittner z České spořitelny. Prostor pro další nákladové úspory se však podle znalců rychle snižuje, a cesta k podpoře zisků touto formou se tak uzavírá.

Obrat k lepšímu odborníci nečekají ani v následujících měsících.

„Druhé pololetí i větší část příštího roku budou stále ve znamení nízkých úroků a stagnujícího kurzu koruny. K těmto faktorům omezujícím ziskovost bank se brzy zřejmě přidají ztráty vyplývající z poklesu cen držených dluhopisů,“ uvádí Patrik Rožumberský z UniCreditu. Těžší to zřejmě budou mít banky i s vládou. „Výhled pro český bankovní systém zůstává negativní. Současné trendy naznačují, že vládní podpora bank ve všech zemích Evropské unie včetně systémově důležitých ústavů bude v případě potřeby méně pravděpodobná,“ uvádí Oscar Heemskerk v analýze poradenské společnosti Moody’s.

Doposud nejúspěšnějším obdobím byl pro české banky rok 2012. Během něho vygenerovaly takřka 64 miliard korun zisku, o osmnáct miliard více než v roce 2007, kdy kulminovalo tempo růstu české ekonomiky. Za zisky však spíše než chatrný úvěrový trh mohly především úspěšné sázky na růst cen dluhopisů a rozpouštění oprávek.