ČNB letos dává rekordní pokuty, dosahují čtyřiceti milionů korun

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Česká národní banka letos pokutuje hříšníky na finančních trzích s největším gustem za poslední léta. Od ledna už rozdala domácím hráčům pokuty za zhruba čtyřicet milionů korun, což je stejně jako za uplynulé dva roky dohromady. Nejvíce důtek ze strany ČNB padlo na bedra domácích obchodníků s cennými papíry. Ti nejčastěji hřešili riskantním byznysem za zády regulátora, nebo manipulovali s očekáváním klientů, kolik jim burzovní obchody v budoucnu vynesou.

„Obecně nejvyšší pokuty jsou ukládány v oblasti kapitálového trhu a pojišťovacího zprostředkování,“ uvádí Kateřina Bartůšková z ČNB. Brokeři tak za letošek zúčtovali do ztrát přes třicet milionů korun, o zbytek se s pojišťováky podělili směnárníci, které kontroly nachytaly při nepoctivostech ve více než dvou desítkách případů.

Zatímco oblíbenou nepravostí prodejců pojištění byla prezentace životního pojištění jakožto supervýnosného spořicího produktu, k častým praktikám kšeftu s valutami zase patřil často matoucí způsob výpočtu směnárníkova poplatku.

Milionové pokuty

Na trestné lavici regulátora nechyběla známá jména. Milionové pokuty za přešlapy proti zákonu o kapitálovém trhu tak přišly do schránek domácích top brokerů Colossea či BH Securities, s protestem proti dvouapůlmilionové pokutě letos neuspěl ani investiční fond Arca Capital Global Equity z impéria česko-slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Hoteliéři v karlovarském Richmondu zase lázeňským hostům nenabízeli dost informací o směně valut.

Nejvyšší pokutu v historii ve výši 20 milionů korun dostal od ČNB na konci roku 2010 tehdejší obchodník s cennými papíry Capital Partners. Firma vydělávala takzvaným churningem neboli příliš častými obchody s cennými papíry klientů, za což inkasovala vysoké poplatky. Ačkoli popularita churningu mezi nepoctivci klesá, nekritické očekávání růstu akcií nebo argumentace historickým výnosem patřilo mezi regulátorem vytýkané brokerské nešvary i letos.