Dluhy padlých slovenských oceláren chce pět hráčů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

O pohledávku státní České exportní banky vůči zkrachovalým východoslovenským ocelárnám Slovakia Steel Mills ve výši 4,6 miliardy korun má zájem pět firem. Podle zdroje obeznámeného s celou záležitostí jde o ukrajinskou KVV Group, slovenskou Arca Capital, britský Ferrumex, nadnárodní investiční skupina Steel Capital Corporation a španělskou ocelářskou skupinu Companía Espanola de Laminación.

„V současné době Česká exportní banka eviduje několik zájemců o odkup pohledávky za Slovakia Steel Mills, mezi nimiž průběžně přibývají další, nové společnosti,“ reagoval na dotaz, zda se tyto společnosti ucházejí o zmíněnou pohledávku, ředitel odboru Mezinárodní vztahy a komunikace exportní banky Petr Križan. Hlavním kritériem při prodeji pohledávky je podle něj maximální výnos.

Nicméně skupina Arca kritizuje banku za to, že protežuje ukrajinskou KVV Group. „Konkurzní správce na schůzi věřitelů uvedl, že byl na jednání s KVV Group v Kyjevě, přičemž na tomto jednání byli přítomni i zástupci České exportní banky,“ tvrdí největší akcionář skupiny Arca Capital Pavol Krúpa a dodává: „Proč Česká exportní banka jedná s KVV Group mimo tendr. S námi přitom nikdo téměř šest měsíců nejednal?“

4,6 miliardy korun činí pohledávka České exportní banky za zkrachovalými ocelárnami Slovakia Steel Mils

Na otázky ohledně jednání v Kyjevě tehdejší konkurzní správce, slovenská firma Králik & Partners, konkurzy a reštrukturalizácie, nereagovala. Neodpověděla ani státní exportní banka.

„Podrobněji se k případu Slovakia Steel Mills zatím nebudeme vyjadřovat, protože detailnější odpovědi by obsahovaly informace, které mají povahu bankovního tajemství,“ obhajuje mlčenlivost státní banky Križan. Pohledávku vůči ocelárnám prodává banka již od poloviny loňského roku. Podle Krúpy ji nepovedenými soutěžemi znehodnotila. „Způsobili tím, že firma skončila v konkurzu,“ dodává Krúpa.

Exportní banka poskytla peníze na investici do východoslovenské ocelárny v roce 2007. Celková výše byla 220 milionů eur, z čehož 168 milionů představují peníze od ČEB. Za investicí stojí slovenský miliardář a bývalý olympionik v bobování Braňo Prieložný, který na ní tratí obrovské peníze.