Draghi by mohl ještě letos uvolnit měnovou politiku k podpoře eurozóny

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: ctk

Šéf Evropské centrální banky připravuje finanční trhy na další uvolnění měnové politiky. Může k němu dojít ještě letos. Okamžité stimuly ekonomiky podle guvernéra Maria Draghiho někteří z vysokých úředníků Evropské centrální banky.

První muž měnové politiky eurozóny ve čtvrtek naznačil podstatně širší podporu kontinentální ekonomice, počínaje rozšířením programu kvantitativního uvolňování a konče přísnější penalizací bank za parkování volných peněz ve frankfurtských sejfech ECB. Podle pozorovatelů Draghi připravil finanční trhy na další uvolnění politiky, k němuž by mohlo dojít ještě letos. Odstartoval tím masivní pohyby akcií i eura.

„V prosinci znovu zrevidujeme nasazené stimuly, ECB je otevřena široké škále nástrojů a v případě potřeby je připravena jednat,“ uvedl Draghi na tiskové konferenci ECB.

Bankéři podle něho zvažovali například další snížení úroků z bankovních vkladů, takzvaná depozitní sazba je přitom už nyní v záporu. Ve hře je rovněž úprava programu nákupu dluhopisů, které banka v současnosti kupuje v objemu 60 miliard eur měsíčně.

Obavy z dalšího vývoje

„Ačkoli žádné konkrétní rozhodnutí nepadlo, bylo patrné, že ECB má obavy ohledně dalšího vývoje v eurozóně,“ říká hlavní ekonom ING Jakub Seidler. „Trh zaskočila zpráva, že někteří členové ECB uvažovali o rozšíření nákupu dluhopisů nebo dokonce o snížení depozitní sazby už na včerejším zasedání. A to přesto, že Dánsku záporné sazby výraznou změnu v růstu či inflaci nepřinesly,“ dodává hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Hlavní evropské akciové indexy posílily v některých případech o více než dvě procenta, o půldruhého procenta zároveň s vidinou akce ECB oslabila evropská měna vůči dolaru. „Nejpravděpodobnější je podle našeho názoru protažení politiky nákupu dluhopisů za horizont roku 2016, popřípadě navýšení objemu vykupovaných papírů,“ soudí hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Podle něho by mohla ECB měsíčně nakupovat dluhopisy za 80 miliard eur.

Miroslav Frayer: ECB bude vyčkávat