Evropské trhy budou proti USA zaostávat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Analytici mají jasno: Evropu čeká další protrpěný rok, zatímco na druhé straně Atlantiku poroste jak ekonomika, tak akcie. Ekonomika starého kontinentu má podle očekávání Evropské komise letos růst jen o 1,5 procenta. Ve Spojených státech předpokládá Mezinárodní měnový fond růst o 3,1 procenta.

Akciové trhy mají za sebou šestiletý růst tažený především americkými cennými papíry. Tento trend má pokračovat i letos. „Investoři by měli v roce 2015 očekávat další otřesy, s tím jak porostou úrokové sazby v USA,“ upozorňuje Dominic Rossi, investiční ředitel pro akciové trhy ve Fidelity Worldwide Investment. „Nicméně věřím, že americké trhy se s tímto zvýšením pohodlně vyrovnají,“ dodává Rossi.

Domimance USA ale nemůže podle mnohých komentátorů trvat donekonečna. „Kvůli bonusům se všichni naučili investice a jejich výkonnost vnímat v jednoletém horizontu, který začíná 1. ledna. Občas je ale potřeba dlouhodobější pohled,“ píše komentátor deníku Financial Times John Authers. Podle něj je velmi pravděpodobné, že v desetiletém horizontu naleznou investoři vyšší výnosy mimo USA.

Geopolitický vývoj

Oči investorů v Evropě jsou více než jinde upřeny ke geopolitickému vývoji. Především na východě Ukrajiny a v Rusku a pak i v rámci Evropské unie. Společná evropská měna oslabuje. Po pádu pod 1,2 eura za dolar je nejslabší za více než čtyři roky. Investoři totiž již kalkulují s takzvaným kvantitativním uvolňováním, ke kterému by se měla ECB odhodlat již v prvním čtvrtletí.

Velkou roli bude hrát také cena ropy. MMF dokonce počítá s tím, že nízká cena černého zlata vymaže negativní dopad ruské krize, evropské stagnace a nejistého vývoje v Číně na globální ekonomiku. MMF si myslí, že nízké ceny energií by letos mohly k očekávanému růstu globální ekonomiky o 3,8 procenta nakonec přidat další 0,8 procenta.