J&T láká velké investory na kyperské dluhopisy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: jtbank.cz

Skupina J&T hrne na trh další investorskou vábničku ze své finanční rodiny. Tou mají být bondy kyperské J&T Securities Management, kterých finančníci plánují v případě příznivé tržní odezvy vydat až za dvě miliardy korun. Lákadlem má být roční výnos 6,25 procenta, podle expertů je však příslib solidního výdělku vyvážen pořádnou porcí nejistoty.

„Výnos je relativně vysoký, avšak je potřeba zohlednit, kdo je emitentem. J&T je poměrně silně zadlužená firma, která již vydala velké množství bondů v minulosti, výnos tak odpovídá zvýšenému riziku,“ říká analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Drobným hráčům zůstane investice zapovězena, nejnižší sázka na dluh J&T činí tři miliony korun. „Vzhledem k nominální hodnotě jsou dluhopisy určeny pro kvalifikované soukromé a institucionální investory,“ uvádí šéf J&T Private Equity Group Miloš Badida. „Předpokládáme, že k úspěšnému upsání celé emise dojde v řádu několika týdnů,“ dodává.

Výtěžek z emise má podle prospektu posloužit k refinancování starších dluhů stejně jako k financování ostatních firem mateřské J&T Private Equity Group. Ta v Česku vlastní podíly ve společnostech jako EPH, JOJ Media House, Best Hotel Properties, skrze kyperskou dceru pak i v provozovateli lyžařských středisek Tatry Mountains Resort. Část peněz tak zřejmě poslouží k navyšování podílů, když jen od počátku července kyperská odnož J&T svoji účast ve firmě takřka zdvojnásobila.

Zájem milionářů o firemní dluhopisy se zvyšuje
Investičním hitem českých milionářů se v poslední době stávají korporátní dluhopisy. Investoři oceňují nabízený solidní výnos vysoko nad hladinou inflace. Firemní bondy často slouží i jako náhrada za státní dluhopisy, jejichž popularita od dob dluhové krize o něco poklesla.
„Pro konzervativnější část bohatých klientů jsou základem portfolií dluhopisy, a to vedle státních i ty firemní,“ uvádí David Kufa z Conseq Investment Management. Základem milionářských investic zůstává ale i v případě korporátních dluhopisů diverzifikace a nákupy spíše za hranicemi. „Naši prémioví klienti se často zajímají o globální fondy korporátních dluhopisů, s výjimkou Ruska,“ říká analytik Swiss Life Select Tomáš Rampula. Na pražské burze se aktivně obchoduje s asi desítkou firemních dluhopisových titulů.