Kvůli íránským penězům vyšetřují USA další německou banku

HypoVereinsbank

HypoVereinsbank Zdroj: profimedia.cz

Americké úřady vyšetřují německou banku HypoVereinsbank (HVB), která je součástí italské finanční skupiny UniCredit. Podle informovaných zdrojů je HVB podezřelá, že nerespektovala mezinárodní sankce vůči Íránu. Američané takto podezírají více bank, například britskou Standard Chartered přišel podobný prohřešek na stovky milionů dolarů, které musela v USA zaplatit.

UniCredit podle agentury Reuters uvedla, že vyšetřování vede kancelář prokuratury v New Yorku spolu s ministerstvem spravedlnosti a úřadem pro kontrolu zahraničních investic při ministerstvu financí. UniCredit to agentuře oznámila v e-mailové zprávě, kterou reagovala na článek, který se nejprve objevil na serveru britského listu Financial Times.

Ve sdělení není uvedena žádná konkrétní země, zdroj seznámený se situací ale podle Reuters potvrdil, že vyšetřování se zaměřuje na možné porušení sankcí vůči Íránu. UniCredit mimo jiné sdělila, že už začala podrobně zkoumat, jak v minulosti dodržovala ekonomické sankce, které Spojené státy uvalily na jiné země.

„Vyšetřování i ta kontrola právě teď probíhají. V tuto chvíli by nebylo vhodné dál to komentovat,“ sdělila UniCredit. Sama HVB se ale k informacím nijak nevyjádřila.

Americké úřady vyšetřují větší počet bank, u nichž mají podezření, že v rozporu s embargem umožňovaly převádět peníze íránským úřadům či firmám. Jde o banky z více zemí, vyšetřovány jsou i britská banka Royal Bank of Scotland a německá Commerzbank.

Britská banka Standard Chartered, která obvinění zpočátku vehementně odmítla, se nakonec s úřady v USA dohodla, že za urovnání sporu dobrovolně zaplatí 340 milionů dolarů (asi 6,8 miliardy Kč). Úřady banku obvinily, že v průběhu let umožnila tajně převést až 250 miliard dolarů.